Home

Achtergrond 385 x bekeken 4 reacties

Bleker: landbouw nog twee jaar topprioriteit

"Ik ben er wel uit hoor. Dit gaat dus lukken." Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) is vandaag enthousiast over het verloop van de internationale conferentie landbouw, voedselzekerheid en klimaatverandering.

Zestig ministers hebben daar afgesproken dat ze er ook de komende twee jaar voor gaan zorgen dat productieverhogende landbouw prioriteit wordt op elke mondiale top. "Dat is geen intentie, maar een opdracht die de ministers zich stellen", meldt Bleker. "Je kunt het klimaatprobleem niet tussen de oren van mensen krijgen door te zeggen dat de Noordpool kleiner wordt, wel door te wijzen op de desastreuze gevolgen voor de voedselproductie", vindt de CDA’er.

Kern van zijn boodschap is dat de aandacht de komende jaren uit blijft gaan naar de 2,2 miljard agrariërs wereldwijd. Boeren zijn de enigen die ervoor kunnen zorgen dat er in 2050 voldoende voedsel is voor 9 miljard mensen. Maar ze lijden onder de klimaatverandering, aldus Bleker. Tijdens de lunch met ministers hoorde hij dat de oogsten in Liberia in gevaar komen nu het land onverwacht een jaar lang geen regen heeft. "Ze hadden er altijd regen en goede landbouw, maar nu ineens niet."

De meeste boeren hebben maar een klein stukje grond en er moet dus meer worden geproduceerd. Meer, maar wel op een manier die de aarde niet uitput. Voor nieuwe akkers moet dus geen tropisch woud worden gekapt.

De duurzame aanpak past in Blekers visie dat landbouw ook deel van de oplossing kan zijn. "Agrariërs zijn kwetsbaar voor klimaatveranderingen, maar door een andere aanpak kunnen ze ook helpen de klimaatverandering te stoppen."

En dat sluit weer aan bij de "drive" die volgens de staatssecretaris voortkomt uit de conferentie die vrijdag wordt afgesloten. Bleker: "Het gaat erom dat projecten lokaal worden uitgeprobeerd en daarna ook elders worden toegepast. Die bereidheid is hier."

Ondersteuning door bijvoorbeeld de Wereldbank is daarbij zeer welkom. Bleker vindt het essentieel dat ook de kleine boeren bij betrouwbare banken terecht kunnen. "Als je boer bent en je kunt geen geld lenen of je spaargeld niet veilig wegzetten, dan stel je mensen niet in staat om te investeren in hun grond.''

Nederland trekt ook na deze conferentie de komende twee jaar de kar, om ervoor te zorgen dat landbouw prioriteit blijft krijgen. De eerstvolgende gelegenheid is de klimaattop in Cancun (Mexico) waar afspraken die deze week worden gemaakt worden gepresenteerd.

Zie ook: Annan roept op tot investeren in landbouw

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  evert

  Ben het met Piet eens maar hij vergeet Appie Hein en Jantje van Drie dat zijn ook uitzuigers die zorgen dat de boeren 7 dagen in de week hard moeten werken anders gaan ze wel naar polen kan het voor minder

 • no-profile-image

  r. peu, o

  voedselproduktie moet betaald worden, meneer bleker, als dat niet gebeurd, komt die hogere produktie er ook niet, noway!!!!!!

 • no-profile-image

  pietflevo

  De politiek heeft alleen belang bij een goedkoop voedselpakket, waarbij de boer niets mag verdienen. Hij mag alleen een kudde ambtenaren aan het werk houden door al die nutteloze en achterhaalde regelgeving. Ik stel voor om de voedselproductie te verlagen zodat de boer meer gewaardeerd gaat worden

 • theorikyreintjes1

  De enige die dagelijks met het klimaat om moet gaan is boer. Het klimaat is elke dag anders! Velen misbruiken de klimaatsverandering om hun zakken te vullen! dngen doen die slecht zijn ,veel geldkosten en andere dat laten betalen.
  Als de overheid daar nu is flik tegen ageerd, dat zal de voedselvoorziening veiliggesteld kunnen worden. er zitten zoveel wolven met schaapskleren! Het is helaas het zelfde als met de omgekomen scheidsrechter! Het probleem speelt al wel minstens 40 jaar , maar men doet er niets aan! Als iemand er wat van durft te zeggen, is hij de gebeten hond. Iets wat goed is mag blijkbaar niet! Pim Fortyn is ook door zulk figuur aan het einde van zijn leven gekomen. Pim durfde wel tegen het gekke werk van milieuactievisten op te tredenl Velen politicie durfden niet, ze liepen en lopen gewoon mee! Het milieu is voor de boeren van gigantisch belang. Het is erg dat de doorgeslagen actievisten het verpesten!

Of registreer je om te kunnen reageren.