Home

Achtergrond 358 x bekeken 11 reacties

Bleker krijgt advies over Oostvaardersplassen

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) neemt maandag het advies in ontvangst over het beheer van de grote grazers in natuurgebied Oostvaardersplassen.

Afspraak is nu dat de mens zo min mogelijk ingrijpt en dat de natuur z'n gang mag gaan in de Oostvaardersplassen. Na strenge winters zoals afgelopen jaar zorgt dat steevast voor emotionele discussies, ook in de Tweede Kamer. Het ene kamp wil ingrijpen en dieren bijvoeren die door sneeuw en ijs moeilijk aan eten kunnen komen. De andere groep wil dat vooral niet, omdat er zo alleen maar meer dieren komen in het gebied. Om te voorkomen dat dieren onnodig lijden, schiet Staatsbosbeheer sterk verzwakte heckrunderen, edelherten en konikpaarden nu af.

Onder druk van de discussies vervroegde voormalig minister Gerda Verburg van LNV eerder dit jaar de voor 2011 geplande evaluatie van de aanpak in dit natuurgebied in Flevoland. Deskundigen onder leiding van oud-staatssecretaris Dzsingisz Gabor presenteren hun bevindingen maandag.

Het is de tweede keer dat een internationale groep van deskundigen kijkt naar het beste beheer voor de Oostvaardersplassen. Dat gebeurde ook al in 2006. Ook toen stond de groep onder leiding van Gabor. Dit keer gaat de commissie in op de vraag hoe de aanbevelingen uit 2006 zijn uitgevoerd, hoe het zit met het dierenwelzijn en hoe het nagenoeg natuurlijke systeem functioneert.

Drie Britten en vier Nederlandse experts werkten met Gabor aan de aanbevelingen. De Nederlandse inbreng bestaat uit de Han Olff (hoogleraar ecologie Universiteit Groningen), Frauke Ohl (hoogleraar dierenwelzijn en proefdierkunde aan de Universiteit Utrecht), Jacques van Alphen (hoogleraar ecologie aan de Universiteit van Utrecht) en Jacques Kaandorp (dierenarts Safaripark Beekse Bergen).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R.G.

  Ben zeer benieuwd wat er uitkomt. Het zal wel weer een vervolgonderzoek worden en dieren niet bijvoederen maar ook niet laten creperen met uiteindelijk als gevolg bij de volgende winter wederom dieren die lijden in de Oostvaardersplassen. Overigens een grote gemiste kans dat er in die commissie niet een echte dierenverzorger met een nuchtere kijk en verstand van zaken is opgenomen. Het is en blijft onbegrijpelijk: iets met dieren willen creëren wat in dit land heden ten dagen gewoon onmogelijk is. En wie zijn de dupe? Juist de dieren, wat een dierenvrienden! R. G.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Melkveehoudertje veel namen, maar wat worden wij en de dieren er wijzer van? Dzsingisz Gabor was destijds de staatssecretaris die de oormerken verplicht stelde. Verder heeft hij weinig bestuurlijke sporen in de Haagse palingvijver achtergelaten. Wat wel opvalt is dat er niet één breed gespecialiseerd dierecoloog in de onderzoekscommissie zit. Iemand als prof. dr. Herbert Prins bijvoorbeeld. Die heeft uitgebreide kennis en ervaring met grote grazers op de savannen van Afrika. En hij staat er om bekend dat hij zijn wetenschappelijke visies en meningen nooit in een dubbelbodemige mistdoos verpakt. Misschien daarom heeft men deze specialist hier niet bij betrokken?

 • no-profile-image

  dier

  A.Hamstra, ik doe mee. Wie nog meer ?? We kunnen een nationale aktie ontketenen. Het moet opgelost worden.

 • no-profile-image

  peter

  Wat krijgen die professors eigenlijk te eten? En de beesten uit de dierentuin "Oostvaardersplassen" mogen van mij hetzelfde krijgen als wat alle herkauwers vreten.

 • no-profile-image

  brenda

  laat bleker spotvogel bellen, of anders herkauwer. waarom zien ze zoiets nou over het hoofd

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hollandse Nieuwe, Peter! Om deze tijd hap ik altijd een harinkje!

 • no-profile-image

  melkveehoudertje

  Ik mis mensen met gewoon Gezond Boeren Verstand. Dat geeft namelijk het meeste kans op een goed rapport!!

 • no-profile-image

  a hamstra

  In dieren tuinen moet je gewoon zorgen dat er voldoende voedsel aan wezig is. Daar kan geen professor iets aan veranderen. Bij deze
  beloof ik de dieren dat als ze niet gevoerd worden ik het er zelf zal brengen . Doe mee.

 • no-profile-image

  Gerhard Geerligs

  Nu we weer vlak voor de winter staan moet men zich nog beraden over de juiste aanpak???? Gewoon even een nuchtere veehouder bellen. Alvorens maak ik me al zorgen over de dieren maar even zo goed aan die gene die hier een verantwoordelijkheid in hebben.|||| hr hamstra je kunt op mij rekenen.

 • no-profile-image

  dier

  De foto van een uitgehongerde stier, die achter een afrastering naar een groene weide stond te kijken, zal ik nooit meer uit m'n geheugen krijgen. Nederland beschaafd ???

 • no-profile-image

  spotvogel

  De 'internationale' commissie bestond uit drie niet men name genoemde Britten en vier NEDERLANDSE EXPERTS! Razend benieuwd welke expertise die dan wel hadden over de Ovpl-overbegrazing zocht ik even het een een ander op. Doctor Han Olff deed een onderzoek aan THEORETISCHE POPULATIE-ECOLOGIE en hij promoveerde op een proefschrift over 'THE MECHANISMS OF VEGETATION SUCCESSION'! Lijkt mij weinig relevant in deze problematiek! Doctor Jacques van Alphen promoveerde op een proefschrift over ............MEZEN! En de titel van doctor Frauke Ohl's dissertatie luidde "VOCALISATIE BIJ........HONDEN!" Het 4e wiel aan deze kreupele bolderkar is dierenarts Jacques Kaandorp. In dienst van het commerciële safaripark Beekse Bergen! Hoezo specilalisten? Een putsch zal men bedoelen! Op deze manier worden in dit land dus zowel de politiek de waarheid, de kritische burgers als de dieren in de Ovpl genaaid!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.