Home

Achtergrond 301 x bekeken 3 reacties

'Biobrandstoffen tot 167 procent slechter voor milieu dan fossiel'

Het biobrandstoffenbeleid van de EU leidt tot 167 procent meer vervuiling dan als wordt vastgehouden aan gebruik van fossiele bronnen.

Doel van het beleid is juist de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent te verminderen. Dat schrijven negen milieugroeperingen waaronder Greenpeace en Friends of the Earth. Ze rekenden zelf de gevolgen door.

Het beleid van de 27 lidstaten van de EU leiden ertoe dat biobrandstoffen in 2020 voorzien in 9,5 procent van de energiebehoefte uit transport. Voor de productie moet het landbouwareaal worden uitgebreid met een oppervlakte van 6,9 miljoen hectare, oftewel twee keer de oppervlakte van België. Areaal voor voeding wordt deels omgezet in areaal voor biobrandstoffen.

Omdat niet alleen de vraag naar energie maar ook voeding groeit, zal areaal steeds verder van de dichtbevolkte EU worden gezocht. Het plan garandeert volgens de rapporteurs dat land in de Derde Wereld zal worden afgepakt van arme boeren. Bovendien wakkert de toenemende productie van gewassen voor biobrandstoffen hogere en meer schommelende voedingsprijzen aan.

Een woordvoerder van de Europese Commissie bestrijdt de conclusies. Volgens berekeningen van de commissie is slechts 2 tot 5 miljoen hectare nodig, en kan dit areaal eenvoudig in de EU zelf worden gevonden. Bovendien staat in de criteria voor biobrandstoffenproductie duidelijk dat natuur niet mag wijken voor de productie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Greenpeace? Lekker objectief!

 • no-profile-image

  Han

  Hadden de >groenen< dit niet kunnen berekenen voordat ze de oerbossen lieten kappen voor olieplantages? Ondanks of dankzij onze kennis lopen we altijd achter de feiten aan. Zo zullen de wetenschappers binnen kport ontdekken, dat te scherp bemesten ter wille van het milieu de voedselproductie terug loopt inplaats en er meer margianale gronden bijkomen, waar landbouw niet meer interessant is gezien de opbrengst.

 • no-profile-image

  janneman

  Wie anders dan ambtenaren uit brussel kunnen een perpetuum mobile als deze bedenken. 1500 liter diesel olie verstoken (kunstmest, bestrijdingsmidelen, oogsten, transport en bewerken) om 1000 liter olie terug te winnen.
  Neemt niet weg dat dit soort subsidies wel aangeven dat agrarische producten en energy veel te goedkoop zijn t.o.v. de meeste andere producten in de maatschappij of worden ze door de subsidies kunstmatig veel te goedkoop gehouden???

Of registreer je om te kunnen reageren.