Home

Achtergrond 161 x bekeken

'Bestrijding inflatie China stuwt vraag naar agrigrondstoffen'

Chinees beleid om de inflatie te beteugelen, kan de vraag naar agrarische grondstoffen doen toenemen.

Dat schrijven analisten van Stratégie Grains. China heeft tot dusver dit seizoen voor het eerst een dominante rol gespeeld op de sojamarkt, en laat zich tevens steeds meer gelden op de markt voor mais.

De centrale overheid van China komt in actie nadat verschillende burgemeesters van grote steden al maatregelen aankondigden om de voedselprijzen kunstmatig te doen verlagen. China kent een autoritair regime en verleent legitimiteit aan een steeds oplopende welvaart. Nu deze enigszins bedreigd wordt, moet de overheid hard ingrijpen.

De gemiddelde prijs voor groenten ligt volgens het Chinese persbureau 62,4 procent hoger dan een jaar geleden. Andere analisten stellen dan weer dat China door de inflatie te bestrijden ook de economische groei beperkt, waardoor de Chinese vraag op de wereldmarkt juist kan afnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.