Home

Achtergrond 136 x bekeken

Beschaafd protest tegen bezuiniging cultuur

In de Heineken Music Hall in Amsterdam heeft maandagavond een protestavond plaatsgevonden tegen de bezuinigingen op cultuur.

Ongeveer 2500 belangstellenden woonden de avond bij. Freek de Jonge presenteerde de avond, die live op Nederland 2 werd uitgezonden.

De bijeenkomst, Leve de beschaving!, was de climax van drie actieweken tegen de plannen van het kabinet om flink te snijden in het budget voor cultuur. Onder de slogan Beschaving is de erkenning van de ander, betraden vele artiesten het podium. Volgens Giel Beelen, medepresentator, was de avond een reis door de culturele wereld van Nederland. "We gaan echt alle kanten op.’’

Het Metropole Orkest begeleidde alle artiesten die optraden. The Nits met Kyteman, Waylon, Wende Snijders, Moke, Ernst Daniël Smid en Acda & De Munnik vroegen met hun optredens aandacht voor cultuur.

Op het podium zat een aantal prominenten. Filmmaker Eddy Terstall betwistte dat het een links feestje voor cultuur was. "Ik stem VVD.’’ Het optreden van Gijs Scholten van Asschat met het trio Niet uit het raam liep als een rode draad door de avond. Uiteindelijk bracht de acteur Shakespeare met een oranje Unox-muts op het hoofd en was zijn voordracht doorspekt met reclame.

De Jonge legde het Metropole Orkest het zwijgen op nadat er in het publiek fluitjes waren uitgedeeld. ,,Dit is de realiteit, nu moeten we het zelf gaan doen.’’ Brigitte Kaandorp gaf les en even later galmde We Are the Champions van Queen door de zaal.

Doel van de avond was ook dat zo veel mogelijk mensen de petitie Stop de kaalslag zouden tekenen. Agnes Jongerius maakte bekend dat de teller op het einde van de avond op 185.000 stond. Voor de manifestatie hadden ruim 100.000 mensen hun handtekening gezet om hun ongenoegen te uiten tegen de bezuinigingen op cultuur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.