Home

Achtergrond 196 x bekeken 1 reactie

België mag kosten destructie niet geheel vergoeden

De Europese Commissie heeft België op de vingers getikt voor het geheel vergoeden van de kosten voor het afvoeren, verwerken en vernietigen van kadavers op landbouwbedrijven in het Waalse Gewest.

De steun is in strijd met Europese regels, die voorschrijven dat lidstaten de kosten voor het afvoeren van de kadavers geheel mogen vergoeden, maar de kosten voor de vernietiging van de kadavers ‘slechts’ voor 75 procent. België moet de te veel uitbetaalde steun terugvorderen. Om hoeveel geld het gaat is nog niet duidelijk.

De zaak liep al sinds 2003. Destijds had de Belgische overheid gezegd de destructiebijdrage aan te passen. Na een klacht in 2007 bleek dit nog altijd niet te zijn gebeurd, waarna de Commissie de zaak weer in onderzoek nam. Conclusie: de steun is onverenigbaar met de interne markt.

De Nederlandse overheid draagt sinds dit jaar niets meer bij aan de destructie van kadavers; daarvoor werd een deel van de kosten vergoed, tot een totaal bedrag van 15 tot 20 miljoen euro per jaar.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    a hamstra

    Als de multinational (Z.L.T.O enig aan deel houder) Rendac enig boeren fatsoen heeft. en zijn afgedwongen alleen recht op het verwerken van dode dieren los laat . zal de afvoer prijs met 10 tallen procenten dalen . Helaas is boeren belang. Anders dan het belang van. Boeren belangen behartiger Z.L.T.O/L.T.O.

Of registreer je om te kunnen reageren.