Home

Achtergrond 385 x bekeken

BAI: nog 4 procent areaal rooien

In Nederland moet nog 4 procent van het aardappelareaal worden gerooid.

Volgens het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw moeten in het meest westelijke deel van Zeeland verhoudingsgewijs nog de meeste aardappelen worden gerooid. “Door de forse hoeveelheid neerslag moet volgens insiders een streep worden gehaald door een aantal nog te rooien percelen. Om hoeveel hectare het gaat is nog niet bekend.”

Het BAI verwacht dat de netto aardappelopbrengst lager uitvalt. “Dat komt door de uitval vanwege het niet rooien van bijvoorbeeld spuitsporen of lager gelegen plekken. Er worden ook steeds meer kwaliteitsproblemen gemeld van aardappelpartijen die onder natte omstandigheden naar binnen zijn gereden. Deze aardappelen moeten voor de verwerking worden gewassen, wat ten koste gaat van de netto opbrengst.”

In België zit nog 6 procent van de aardappelen in de grond, schat het BAI. “Door de regen van de afgelopen dagen zal een substantieel areaal moeten worden afgeschreven. De hoofdoogst zal minimaal 200.000 ton lager uitpakken dan verwacht. De oogst in België wordt geraamd op 3,2 miljoen ton, inclusief pootgoed. Dat is bijna 100.000 ton minder dan in 2009.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.