Home

Achtergrond 588 x bekeken 5 reacties

Aviko koopt handel in fritesaardappelen van Agrico

Aviko Potato neemt de handel in fritesaardappelen over van Agrico per 1 december. Agrico stelt dat de coöperatie zich met de traditionele handel in fritesaardappelen nauwelijks kan onderscheiden in de markt.

De handel biedt de telers onvoldoende rendement. Aviko, dochteronderneming van bietentelerscoöperatie Cosun, versterkt door de overname haar positie in de hogere kwaliteitssegmenten van de fritesmarkt.

De betrokken medewerkers van Agrico gaan over naar Aviko Potato. Telers kunnen op vrijwillige basis de overstap maken waarbij ze volgens Aviko en Agrico aantrekkelijke voorwaarden krijgen met een gegarandeerde minimumprijs. De bestaande poolcontractvorm met bodemprijsgarantie van Agrico blijft beschikbaar voor de huidige leden-telers. Aviko en Agrico beogen dat twee leden-telers zitting nemen in de aardappeltelercommissie van Aviko Potato. Deze commissie beslist, namens de pool, over het verkopen van aardappelen uit de pool.

Agrico concentreert zich verder op de veredeling, vermeerdering en teelt van poot- en tafelaardappelen. Aviko wil met name in de Flevopolders meer fritesaardappelen kunnen inkopen. Volgens Aviko liggen de Agrico-teeltregio’s gunstig ten opzichte van de Aviko fabrieken en met een toegenomen aardappelvolume kunnen de ketenkosten worden verlaagd. Het rassenpakket van de Agrico telers sluit uitstekend aan bij de behoefte van Aviko, stellen beide coöperaties.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @'T Hart. Blijft staan dat de overblijvende overhead gedragen moet worden door een kleinere groep telers, die nu niet in eens meer geld gaan genereren met hun poot en tafel aardappelen. Ergo de overhead zal zwaarder drukken op hun omzetten. Je wilt me toch niet vertellen, dat bestuur en directie minder gaan verdienen nu er een stuk minder omzet (verantwoording) is?

 • no-profile-image

  a hamstra

  De Multinational Z.L.T.O/L,T.O zullen als eigenaren door deze fusie de boer nog meer uitmelken.
  Wel of geen leden maakt voor deze boeren belangen behartiger niet uit. Geld is GELD.

 • no-profile-image

  't Hart

  @ Han:
  "De handel biedt de telers onvoldoende rendement."
  "De betrokken medewerkers van Agrico gaan over naar Aviko Potato."
  "Agrico concentreert zich verder op de veredeling, vermeerdering en teelt van poot- en tafelaardappelen."

 • no-profile-image

  boerke

  duidelijk is weer eens dat de cooparaties meer met zichzelf bezig zijn dan met het boerenbelang. Als aardappelteler wordt me weer een partij uit handen genomen waardoor weer minder partijen mijn prijs kunnen bepalen...... Verdere schaalvergroting van onze afnemers is niet goed voor ons boeren!
  Laten we van de situatie gebruik maken en zelf weer een cooperatie oprichten die aan geen enkele fabriek verbonden is. Je hoeft niet groot te zijn om lastig te zijn voor de groten! Er moet beweging in de markt blijven. Ik ga Aviko niet nog groter maken dan ze al zijn!

 • no-profile-image

  Han

  Wat zijn de financiele consequenties voor de overblijvende telers? Gaat hiermee de overhead per kilogram niet omhoog? Bestuur en directie zullen blijven zitten en niet navernant minder gaan verdienen nu een deel van de omzet wegvalt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.