Home

Achtergrond 266 x bekeken

Als de zee heftig ademt, volgt een alarm

Bij een storm in Nederland vrezen we soms voor lekkage aan het platte dak of voor een kras op de auto door rondvliegende takken.

Donderdag staat ons onstuimig weer te wachten, maar we maken ons dan zelden zorgen over een dijkdoorbraak. En dat is maar goed ook volgens Jan Kroos, hoofd Stormvloedwaarschuwingsdienst (SVSD). ”In principe zijn we veilig als we het water goed in de gaten houden.”

De dienst van Kroos let met 22 mensen op de waterstanden langs de kust. Op schermen worden weersverwachting, het getijde en computermodellen in de gaten gehouden. ”Via deze modellen zien wij de adem van de zee”, legt Kroos uit. Het getij en de wind kunnen een stormvloed veroorzaken. Aan de hand van deze animaties voorspelt de SVSD de waterstanden en op basis van die voorspellingen krijgen waterschappen, hulpdiensten en dijkbeheerders een waarschuwing.

De SVSD kent drie verschillende waarschuwingen: een voorwaarschuwingspeil, een waarschuwingspeil en een alarmpeil. Bij het bereiken van het waarschuwingspeil sluit bijvoorbeeld de stormvloedkering in de Oosterschelde. ”Dit komt gemiddeld eens per jaar voor”, aldus Kroos. Zonder onze dijken zou iets meer dan de helft van ons land twee keer per dag onder water wonen. In het gebied dat een meter onder de zeespiegel ligt, woont 70 procent van de inwoners van ons land.

Tijdens de watersnoodramp in 1953 steeg het water tot 455 centimeter boven NAP. ”Dit was een hoge stormvloed. Zo’n waterstand komt volgens de statistieken maar eens in de driehonderd jaar voor”, legt Kroos uit.

Op 9 november 2007 was er voor het laatst sprake van een stormvloed. Bij Vlissingen steeg het water tot 367 centimeter. ”Op het moment dat het water tot 510 centimeter stijgt, hebben we een probleem. Maar dijkbewakers krijgen de zenuwen als het water tot een meter onder het kritieke peil stijgt.” Bij zo’n extreme stijging van het water worden de dijken gecontroleerd en keringen gesloten.

Volgens Kroos is ons land goed beveiligd tegen het hoge water. De alarmering van de SVSD is essentieel voor het werk van bijvoorbeeld dijkbeheerders en hulpdiensten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.