Home

Achtergrond 342 x bekeken 3 reacties

Alle vee geruimd bij tbc-besmet bedrijf Exmorra

Bij het in augustus met tbc besmette melkveebedrijf in Exmorra is vorige week alle vee geruimd.

Dit bevestigt het CVI in Lelystad.

Reden is dat bij hercontrole van het bedrijf diverse nieuwe besmettingen aan het licht kwamen. Bovendien bleken in negatief geteste dieren ook afwijkingen voor te komen die door runder-tbc worden veroorzaakt, vertelt Fred van Zijderveld van het instituut in Lelystad. “In totaal bleek bijna 40 procent van de dieren besmet. Dan ga je kijken wat wijs is. In overleg met het bedrijfsleven is er voor gekozen om alle dieren te ruimen. Anders zit de veehouder met een bedrijf dat vier jaar op slot zit. Nu kun je ruimen, het bedrijf reinigen en opnieuw beginnen.”

In eerste instantie zijn 29 dieren geruimd op het bedrijf, vorige week volgden alle 90 andere.

Bij het bedrijf van de zoon van de veehouder, aan de overkant van de weg, en bij een contactbedrijf in Drenthe, waar eerder ook enkele besmette dieren zijn gevonden, zijn nu geen nieuwe besmettingen meer aangetroffen. Daarmee is deze uitbraak van runder-tbc ingedamd, meent Van Zijderveld.

Over het herkomst van de besmetting valt weinig met zekerheid te zeggen. Dat zal ook wel zo blijven, menen deskundigen van het CVI. De veehouder, een biologische ondernemer, had nogal wat dieren van verschillende adressen in Duitsland geïmporteerd. Maar bij die bedrijven zijn geen aanwijzingen gevonden voor besmettingen met runder-tbc. Ook bij Nederlandse contactbedrijven zijn geen sporen van tbc-besmetting gevonden. De ziekte zou ook nog via de mens kunnen zijn overgedragen, maar er is ook niets wat daar op duidt, aldus het CVI.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen boer

  in tegenstelling tot het hele Q koorts gebeuren is ruiming hier wél op zijn plaats. Er is gewoon géén andere manier om van tb af te raken, en gezien de bescheiden schaal van de besmetting tot dusver is de keus helemaal geen moeilijke. Zachte heelmeesters laten stinkende wonden, zie Engeland.

 • no-profile-image

  Vlees en zuivel

  "....nu kun je ruimen, het bedrijf reinigen en opnieuw beginnen.” ....Tja, het is wel weer duidelijk dat veehouders geen ene MOER om hun dieren geven. Het ene PRODUCT inruilen voor het andere PRODUCT. Het leven van een dier is níéts waard in de commerciële veehouderij.

 • no-profile-image

  Klaas

  Beste anonimus,
  Het gaat om zieke dieren en dieren die (volgens Van Zijderveld) bijna zeker nog ziek zullen worden. Die dieren worden hoe dan ook geruimd. Daarbij zouden de veehouders bij niet-ruimen lange tijd in onzekerheid blijven zitten. Deze dieren kunnen nergens anders worden geplaatst, tenzij met een grote subsidie van: grote dierenliefhebbers misschien?

Of registreer je om te kunnen reageren.