Home

Achtergrond 190 x bekeken

Alcoholslot valt in goede aarde

De invoering van het alcoholslot valt in goede aarde bij de ANWB, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en het Nederlands instituut voor alcoholbeleid STAP.

Dat bleek vandaag toen bekend werd dat het alcoholslot in mei volgend jaar in gebruik genomen wordt. Bij een alcoholslot moet de automobilist eerst blazen om de auto gestart te kunnen krijgen.

Door het alcoholslot is er tenminste controle over het gedrag van probleemdrinkers, meer dan bij het inleveren van het rijbewijs alleen, zegt VVN. Ook prijst de verkeersorganisatie het feit dat het alcoholslot ook registreert wanneer een automobilist met een slok te veel op toch probeert de auto te starten. "De automobilist wordt dan ook nog eens aangesproken op zijn gedrag'', aldus een woordvoerder van de organisatie.

Ook de ANWB is positief. Wel bestaat er bij de bond de zorg dat het alcoholslot omzeild kan worden als een beschonken automobilist de auto van een ander leent of iemand anders laat blazen. "De maatregel moet tijdig geëvalueerd worden, zodat er aanpassingen kunnen worden aangebracht mocht dit nodig zijn'', aldus een woordvoerder van de ANWB. "Maar we zijn positief'', aldus de woordvoerder. Volgens de ANWB is een kwart van de verkeersdoden slachtoffer van een ongeval waarbij alcohol in het spel was.

STAP ziet het alcoholslot als een ''belangrijke aanvulling voor een specifieke doelgroep'', aldus STAP-directeur Wim van Dalen. Wel zou het instituut graag zien dat het alcoholslot breder ingevoerd wordt als preventiemiddel. "Het alcoholslot wordt gebruikt als laatste redmiddel voor een kleine doelgroep, die van de zware drinkers. Het risico ervan is dat het middel een reputatie krijgt van een strafproduct. Maar het zou juist preventief ingezet moeten worden, bijvoorbeeld bij beroepschauffeurs'', aldus Van Dalen. De STAP-directeur doet een appel op de autobranche om het imago van het alcoholslot op te krikken.

Met een alcoholslot zijn inmiddels proeven gedaan. Uit internationaal onderzoek komt volgens Schultz van Haegen verder naar voren dat met een alcoholslot notoire drankrijders veel minder snel in herhaling vallen. De minister informeert vandaag de Tweede Kamer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.