Home

Achtergrond 402 x bekeken

Advies EU-hof veroordeelt Nederland

Nederlandse veevoederbedrijven zijn in 2000 ten onrechte opgezadeld met extra kosten door een nationaal diermeelverbod.

De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie zegt dat Nederland niet voorafgaand aan Europese wetgeving tijdelijk een eigen regel had mogen instellen om de verspreiding van BSE te voorkomen.

De bedrijven Denkavit, Cehave Landbouwbelang, Arie Blok en handelsmaatschappij Demeter hebben direct in december 2000 bezwaar gemaakt tegen de tijdelijke regeling van het landbouwministerie, waarin een tijdelijk verbod werd ingesteld voor de verwerking van dierlijke eiwitten in veevoer. De maatregel werd genomen om de verspreiding van BSE (koegekte) tegen te gaan. De Nederlandse regel liep vooruit op een Europese richtlijn, die op 1 januari van kracht werd.

Of registreer je om te kunnen reageren.