Home

Achtergrond 206 x bekeken

Aanbevelingen commisie-Van Dijk op een rijtje

Deskundigen kwamen vandaag met hun conclusies over de aanpak van de Q-koortsuitbraak in Nederland. De voornaamste aanbevelingen op een rijtje.

- VWS moet meer ”bestuurlijke doorzettingsmacht” krijgen dan andere departementen. Bij dit soort crises hebben ministerie VWS en het RIVM het initiatief.

- De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) moet onafhankelijk worden van de ministeries zodat de VWA de status van onafhankelijk deskundige autoriteit kan waarmaken en ook optreedt als regisseur en cirismanager.

- De ministeries van VWS en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie moeten de betrokken sector eerder aanspreken. Inbreng van de veterinaire kant en vroege betrokkenheid van het bedrijfsleven zijn van groot belang.

- De privacy moet bij dit soort uitbraken en ook die van niet-meldingsplichtige dierziekten wijken voor gericht onderzoek.

- Bij de aanpak van dierziektes die kunnen overspringen naar mensen, moet beter worden samengewerkt tussen de veterinaire en reguliere geneeskunde.

- Wetenschap kan niet altijd de veiligheid van een onomstotelijke zekerheid bieden die nodig is voor ingrijpende beleidsmaatregelen. Het is aan ’de politiek’ dan wel de democratie om de verschillende invalshoeken tegen elkaar af te wegen en keuzes te maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.