Home

Achtergrond 441 x bekeken 14 reacties

AID controleert 'met verstand' vanggewassen

De AID controleert 'met verstand' de wel of juist niet ingezaaide vanggewassen.

Dat heeft staatssecretaris Bleker (ELI) vanmiddag meegedeeld aan een delegatie van LTO.

De AID, tegenwoordig onderdeel van de nVWA, zal bij controles steeds laten meewegen of een boer onder de natte omstandigheden van dit najaar wel in staat was om gras, rogge of triticale als vanggewas na de maisoogst in te zaaien. Dat is verplicht op zand- en lössgrond.

Vorige week al had Bleker op verzoek van VVD-Kamerlid Janneke Snijder-Hazelhoff laten doorschemeren om het niet naleven van die verplichting door de vingers te zien. "Hier is sprake van overmacht en dan moet de overheid bezien of ze wel moet handhaven", zei hij toen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Moaienboer

  Ik ben blij met deze regeling van staatssecr. Bleker , maar zoals het er nu uitziet kan ik bij 3 a 4 weken droog weer misschien het land op.
  Nu vraag ik mij af tot wanneer is deze verplichting van het zaaien van een vanggewas geldig. Zoals iedereen weet is de oogst van korrelmais ± 4 weken later en dan dit extreem weer er nog bij. Zaaien ± 10 dec. heeft ook weinig zin meer en ben benieuwd hoe de AID daar mee om gaat. Ook vraag ik me af waarom aardappelland wat in sept. ooit al braak ligt geen vanggewas verplicht is. Groeten uit het natte Brabant

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Bovendien valt er niets te "vangen". Dit is 'wetenschap' op kleuterniveau.

 • no-profile-image

  Leen

  Als de beleidsmakers "verstand" hadden gehad, had deze regel niet bestaan. Groenbemesters, vanggewassen of hoe je ze ook maar wilt noemen groeien niet van betekenis tussen november en maart.

 • no-profile-image

  Leen

  En waar is LTO?

 • no-profile-image

  gekke henkie

  zijn die er dan? aid-ers met verstand.

 • no-profile-image

  ja

  Beginnen ze nu eindelijk eens een keer met de boer mee te denken????...

 • no-profile-image

  onno

  Dat ze nu moeten aangeven dat ze deze keer "met verstand" zullen controleren zegt genoeg...

 • no-profile-image

  boer met verstand

  puur geld verspilling een vanggewas zaaien?? d8 het niet. Ik weet niet hoeveel jij van grondmonsters en gewas opbrengsten afweet.. maar om het organische stof gehalte (dus stikstofbinding) een beetje fatsoenlijk te houden op zand heeft dit wel nut, en levert het dus geld op..
  na zo'n nat jaar wil idd niet overal.. daar denken ze dan toch aan?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Weinig mensen schijnen te weten dat de AID destijs uit politieke nood werd geboren. LNV kampte ook toen al met veel te veel ambtenaren en dus bedacht men een modus om de wég te saneren ambtelijke ballast samen te bundelen in een AID.

 • no-profile-image

  pietje

  Hoeveel verstand zou een A.I.D.er hebben en hoeveel zal hij of zij door de vanggewassen vingers kunnen zien???? Als wij straks maar niet hoeven te betalen. Je weet maar nooit bij een Wilders kabinet. Met andere woorden, dit is een super onduidelijke mede deling van de overheid.

 • no-profile-image

  boerke

  Die boer met verstand is net zo lomp als ik, want echt verstandige boeren reageren niet op dat gekakel hier. Als ik in mrt/april volgend jaar m'n maisakkertje, met daarop m'n nu gezaaide italiaans raai, omploeg, dan zijn het niks meer dan wat armzalige sprieten die er staan. Zoiets kan niks opgevangen hebben. Wel m'n loonwerker, die heeft de kosten weer afgevangen. Maar ja, zo moet het blijkbaar, dus doen we 't.

 • no-profile-image

  johannes

  verschrikkelijk verwerpelijk en destructief zijn de werken van de AID en hun dictatorale overheden , hun lot is reeds bepaald, opb. 20-12 en 15, laat dit een troost voor u zijn en uw geliefde naasten !

 • no-profile-image

  boerke

  Zaaien van een vanggewas is in de praktijk slechts een wettelijke formaliteit.
  De enige die weer wat te vangen heeft, is de loonwerker. Ik moet nog zaaien, want ik kan op dit moment het land zelfs met lieslaarzen nog niet betreden. Toch zal ik moeten, maar het zinloos en zonde van de kosten. Ik kan het geld beter aan het astmafonds geven.

 • no-profile-image

  Demeter

  Gewoon afschaffen die gehele derogatie. Kost bakken met geld en ambtenaren. Een paar koetjes minder melken, doen ze in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Belgie ook. Rustig aan, je quotum hoeft niet vol, doen ze daar ook niet.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.