Home

Achtergrond 178 x bekeken 5 reacties

200 miljoen voor tegengaan klimaatverandering

Ontwikkelingsorganisaties brengen 200 miljoen dollar bijeen voor 10 jaar lopend onderzoek dat boeren moet helpen klimaatverandering tegen te gaan.

Dat heeft het International Food Policy Research Institute (IFPRI) bekendgemaakt. Het geld wordt besteed bij onderzoeksinstituten wereldwijd.

De landbouw kan volgens het IFPRI een cruciale rol spelen bij het tegengaan van klimaatverandering. De landbouw is volgens studies goed voor tussen de 20 en 33 procent van de uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk worden gehouden voor een flink deel van de klimaatverandering.

Wanneer de wereld niet in actie komt, daalt het vermogen voedsel te produceren tot 2050 met 5 tot 10 procent. Tot 2020 zal de productie gemiddeld nog stijgen. Hogere temperaturen en meer wisselende regenval treffen met name landen op het zuidelijk halfrond. De landbouw op het noordelijke halfrond kan netto als winnaar uit de bus komen.

De landen op het zuidelijke halfrond kennen momenteel al de meeste problemen voldoende voedsel te produceren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sabbario

  Ja ja, tegelijkertijd gaat de KLM de dolle dwaze ruimtereizen invoeren. Snapt u het allemaal nog?

 • no-profile-image

  jos

  Nou die klimaat verandering zou ik als landbouwer niet zoveel op rekenen, het weer kunnen de weerologen nog geen 3 dagen voorspellen. Maar als er één goede manier is voor ontwikkeling in techniek voor de teelt van groeten en fruit of veehouderij, om voedsel te produceren dan is te zorgen dat de producent er meer dan allen een boterham met hagelslag er aan over houd en niet alleen de handel.

 • no-profile-image

  Leen

  "Onderzoek" vaart er wel bij. Dat was nou net de bedoeling van de klimaatverandering. Al die miljoenen zullen het klimaat geen tiende van een graad beïnvloeden. Kortom, weggegooid geld.

 • no-profile-image

  gert

  Weer veel geld voor wetenschappers en onderzoekers,verder verandert er niks

 • no-profile-image

  Han

  Leen helaas moet ik je gelijk geven. Als de mens de oorzaak van de verandeing is, kan hij dit niet meer terug draaien, er zijn al te veel natuurlijke processen (oerbos gekapt, permavorst die dooit) op gang gebracht, die we niet meer terug kunnen stoppen met al onze techniek en kennis. Onderzoek kan ons hooguit leren wat we in ons enthousiasme fout hebben gedaan de afgelopen eeuwen. Ik zie de huidige >milieu< hype dan ook meer als een nieuw >geloof< nu we massaal het oude geloof de rug toekeren. Een nieuwe politieke verzuiling in de ambtelijke burelen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.