Home

Achtergrond 458 x bekeken 11 reacties

Zwitsers gaan weer op wolven jagen

Zwitsers mogen binnenkort weer op wolven jagen, zo heeft het parlement van Zwitserland gisteren besloten.

Het Alpenland heeft sinds 1995 weer wolven binnen haar grenzen, ongeveer vijftien à twintig stuks. Boeren hadden geklaagd dat de wolven hun schapen doden.

Milieuminister Moritz Leuenberger had in een emotioneel debat de wolf nog verdedigd. Hij vindt de wolf een verrijking van de natuur. Maar parlementsleden uit bergregio's verweten de stedelingen dierromantiek door te denken dat wolven tussen schapen kunnen leven.

Voordat de Zwitserse jagers weer op wolvenjacht mogen, moet de regering in Bern een uitzondering aanmelden op een Europees verdrag over dierenbescherming. Dat verdrag heet uitgerekend Berner Conventie.

Volgens boeren hebben wolven vorig jaar 360 schapen gedood. Totaal stierven vorig jaar zo'n 250.000 schapen aan ziektes, blikseminslag of omdat ze in een ravijn vielen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Vraagtekenman waar heb je het in godsnaam over? Ik gebruik gewoon de naam die mijn moeder (Betsie 69) mij destijds heeft gegeven. Die zei daags na mijn geboorte: "herkauwer bén je en tot herkauwer zal je opgroeien". Ik schijn haar toen in een reflex zo hard in haar zuivelinrichting gebeten te hebben, dat men in de poli dacht aan wolvenwerk. Maar dat was dus niet zo!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Bij zo'n sterftefactor is het inderdaad hoognodig om dat ongedierte uit te roeien! En zouden ze nu ook de jacht openen op onweersbuien, virussen, bacteriën en ravijnen? Wat een bekrompen nihilisten!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Die laatste alinea is inderdaad nogal suggestief.

 • no-profile-image

  gert

  Zeg roodkapje waar ga je heen ?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Helemaal mis Evert. Ik heb jarenlang in Barneveld eieren gesorteerd en moest dan schiere exemplaren in de zwijnenton gooien. Kennelijk heb ik jou toen over het hoofd gezien!

 • no-profile-image

  Jules Vismale

  @ Herkauwer, is het misschien óók een goed idee om sommige getemde huishonden in Europa te verdelgen die jaarlijks honderden mensen en kinderen verwonden of doden en zich eveneens vergrijpen aan schapen? Midas Wolf is bovendien nog een engel vergeleken met de mens daar wij schapen, koeien, varkens, geiten, kippen enz. het liefste zélf consumeren! Bovendien zijn bepaalde menselijke jagers veel onsportiever daar zij niet net als de wolf hun leven riskeren bij de jacht. Wat mij betreft mogen die 20 wolven in Zwitserland de Alpen zo ver mogelijk invluchten opdat die jagers hen nóóit te pakken krijgen!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Néé maar: de prop verwijt de hagel dat ze lucht ziet!

 • no-profile-image

  Evert

  Ik zag dit bericht staan en dacht die herkauwer zal wel weer iets stoms uit kauwen en ja hoor Heeft die engerd nu niets anders te doen als allemaal van dat stomme gelul uitspugen heeft zeker een slechte jeugd gehad en nooit gewerkt en van onze centen geleeft BA

 • no-profile-image

  ??

  @Herkauwer word je nu niet strontziek om elke keer onder een andere naam, zo slijm verhaal neer te zetten.

 • no-profile-image

  J@gertje

  En daarna ben je uit de kudde verstoten wat zo'n impact op je heeft gehad dat het nooit meer goed gekomen is met jou.
  En dat is tot op de dag van vandaag aan je gedrag duidelijk te merken.

 • no-profile-image

  freek

  jammer dat die boeren niet in nederland wonen want dan hadden ze een vergoeding gekregen. of de oplossing die wolven vangen en uitzetten in het haagse bos (zonder hekken) en mischien ook een paar in dat red jezelf maar "natuur gebied"

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.