Home

Achtergrond 144 x bekeken

'Zomertijd beter voor gezondheid'

De volksgezondheid zou er wel bij varen als de klok komend weekeinde niet een uur wordt teruggezet.

Sterker nog, in het voorjaar zou de klok eigenlijk nóg een uur vooruit moeten. Mensen houden dan veel meer tijd over om buiten actief te zijn.

Dat stelt de Britse wetenschapper Mayer Hillman in een artikel in de British Medical Journal, waaruit het artsenvakblad Medisch Contact vandaag citeerde op zijn website. Volgens Hillman zou zo'n dubbele zomertijd volwassenen driehonderd uur extra daglicht geven en kinderen tweehonderd uur.

Gemiddeld zijn mensen volgens de wetenschapper slechts één of twee ochtenduren wakker. Van de tien tot elf uren dat zij in de middag en avond op zijn, brengen zij de helft in het donker door. Vooral kinderen en ouderen gaan dan niet meer naar buiten, uit angst voor onveiligheid of slecht zicht.

De zomertijd is bedoeld om de uren dat het licht is beter te benutten en zo energie te besparen. Doordat de klok in het voorjaar een uur vooruit wordt gezet, is het 's avonds langer licht, in plaats van 's morgens vroeg als de meeste mensen nog in bed liggen. Over mogelijke effecten die dat heeft voor de gezondheid, lopen de meningen van wetenschappers overigens sterk uiteen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.