Home

Achtergrond 842 x bekeken

Witte windmolens trekken insecten aan

De kleur van windmolens heeft veel te maken met hoeveel insecten rondom het apparaat vliegen. Dat kan volgens wetenschappers ook verklaren waarom vleermuizen en vogels soms het slachtoffer worden van roterende wieken.

Dat meldden de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Wildlife Research, aldus de BBC.

De onderzoekers keken hoeveel insecten op verschillend gekleurde windmolens afkwamen. Geel was het meest populair, gevolgd door wit en lichtgrijs. De laatste twee kleuren worden zeer veel gebruikt, omdat de windmolens dan niet zo opvallen in het landschap. Volgens de wetenschappers vliegen vogels en vleermuizen de insecten achterna, waar bij ze soms tegen de molens aanvliegen.

Paars was de minst aantrekkelijke kleur voor insecten. De onderzoekers stellen echter dat niet meteen alle windmolens paars geverfd hoeven te worden. Andere aspecten, zoals de ultraviolette en infrarode bestanddelen van de verf of de temperatuur rond een windmolen, zouden namelijk ook een rol kunnen spelen in de aantrekkingskracht van insecten.

Tot nog toe was niet onderzocht waardoor insecten, en daarmee vleermuizen en vogels, aangetrokken worden door de windmolens. Op sommige plekken komen per windturbine jaarlijks wel tussen de twintig en veertig vleermuizen om. Het gemiddelde ligt echter tussen de een en drie per jaar. De meeste dieren komen om in de zomer, als de meeste insecten beschikbaar zijn.

In Nederland eisen de windmolens ook wel eens slachtoffers. Zo kwam eind 2008 in Dronten een zeearend om door een botsing met een windmolen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.