Home

Achtergrond 192 x bekeken

Weinig nieuws in Rutte's regeringsverklaring

De grote ochtendbladen geven woensdag in hun commentaren hun visie op de regeringsverklaring van premier Mark Rutte en de reactie van de oppositie hierop. Hieronder een overzicht.

Telegraaf: Premier Rutte is gisteren goed uit de startblokken gekomen. De premier maakte tijdens het afleggen van de regeringsverklaring een zelfverzekerde indruk. Omdat de boodschap dat Nederland een paar lastige jaren tegemoet gaat al bekend was, was de regeringsverklaring niet spannend. Rutte toonde zich vooral van de praktische kant; een meer visionaire boodschap over de toekomst van ons land bleef achterwege. Het weerwerk van de oppositie viel tegen. PvdA-fractieleider Job Cohen wist niet te overtuigen.

AD: In de regeringsverklaring repte premier Rutte van een bijzonder kabinet. Maar van de nieuwe, meer zakelijke wind die door Den Haag moet gaan waaien en tot bestuurlijke vernieuwing moet gaan leiden, blijkt vooralsnog niks. De klassieke stellingen werden dinsdag betrokken. De PVV lijkt zich te ontpoppen tot een gewone coalitiepartij die het kabinet niet in problemen wil brengen. Nu moet vernieuwing van de Haagse mores geen doel op zich worden, maar ondanks hoop bij veel keizers lijkt Rutte-1 op dit gebied een kabinet te worden als alle anderen.

Volkskrant: De verwijten die premier Rutte kreeg op zijn regeringsverklaring doen de premier geen recht. Rutte toonde zich duidelijk en koersvast. Hij gaat het land regeren vanuit een onverbiddelijke klassiek-liberale visie. Niet óf Ruttes kabinet een visie heeft is dan ook de vraag, maar in hoeverre hij er met die visie in zal slagen effectief samen te werken met de Kamer. Hij slaagde er dinsdag niet in de oppositie naar zijn hand te zetten. Er zal veel worden gevraagd van de stuurmanskunst van Rutte en zijn ministers.

Trouw: De regeringsverklaring bood vooralsnog weinig aanknopingspunten om bij benadering te kunnen bevroeden wat voor Rutte nu precies het wezen van zijn kabinet is. De regeringsverklaringen bevatte veel spitsvondigheden en rake typeringen, maar het bleef allemaal te zeer steken in afzonderlijke beleidsvoornemens. De ideologische fundamenten van de samenwerking tussen VVD, CDA en PVV bleven grotendeels onbesproken. Van de regeringsverklaring van een zeer bijzonder kabinet als dit mag meer verwacht worden. De kiezer wordt antwoorden onthouden waar hij recht op heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.