Home

Achtergrond 350 x bekeken 10 reacties

Vleesvervanger werkt tegen buikloop

Tempeh, een populaire vleesvervanger, blijkt ook goed te werken tegen buikloop.

Het sojaproduct bevat bepaalde stoffen die voorkomen dat ziekmakende bacteriën zich aan de darmwand kunnen hechten. Dat heeft onderzoek van levensmiddelenmicrobioloog Petra Roubos van de Wageningen Universiteit uitgewezen, zo is vandaag bekendgemaakt.

Tempeh is volgens Roubos niets anders dan "een koek van aan elkaar geschimmelde, gefermenteerde sojabonen''. In sommige kringen werd al langer beweerd dat het heilzaam zou zijn tegen diarree. Roubos wilde weten of die claim te bewijzen viel. Ze liet stukjes tempeh inwerken op gekweekte darmcellen en vond dat de sojabonenkoek het ziekteverwekkers moeilijker maakt om zich aan de cellen te hechten. De hechting is het voorstadium van de infectie die voor buikloop zorgt.

Het is volgens Roubos nog niet helemaal duidelijk hoe tempeh diarree precies voorkomt. De onderzoekster heeft wel vastgesteld dat het niet de schimmel in tempeh is die de bacterie te lijf gaat. Het effect moet volgens haar dus in de sojabonen zitten.

Waarschijnlijk zorgen suikerketens in de celwand van de boon voor het antidiarree-effect, want dit effect verdwijnt als de celwanden worden afgebroken. Daarom heeft tofu of tahoe mogelijk geen preventieve werking, want hoewel dat ook sojabonenkoeken zijn, zijn de bonen daarin fijngemalen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koetje

  @Herman.Het wil zeker maar niet tot je doordringen dat soja niet voor het veevoer maar voor de olie wordt verbouwd.Het afval(restproduct)wordt verwerkt in het veevoer.Waarom wil je niet van dat stokpaardje afstappen,wat jij eet moet jij weten maar blijf wel bij de feiten.

 • no-profile-image

  Johan

  MMMMM lekker beschimmelde sojabonen
  Is misschien iets voor de vegetarische slager

 • no-profile-image

  JP

  Doe mij maar lekker een salmonella kipje, of een stukje rundvlees, waar de stukjes strond nog inzitten, mjammieee

 • no-profile-image

  gj

  jp, het woord is stront.
  en wat mij betref eet jij dat.
  het is namelijk ook wat je nu weer schrijft.

 • no-profile-image

  knortax

  Buikloop? Coca cola ( geen Light) drinken en niet eten binnen 24 uur beter!

 • no-profile-image

  Piet

  Lekker, schimmelbonen!

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Ik eet regelmatig tempeh. Het is een product met veel mogelijkheden. Het neemt heel makkelijk de smaak van kruiden en marinades op en is op veel manieren te bereiden. Een prima vleesvervanger. En met soja is niets mis zo lang het dient tot voeding van de mens en niet in enorme massa's wordt verbouwd als veevoer! De transitie van plantaardig naar dierlijk eiwit is veel te inefficiënt en is daardoor één van de oorzaken van het voedseltekort in de wereld. en dat het nu ook nog geneeskundige werkingen vertoont is natuurlijk helemaal geweldig. Ik zou zeggen, laat eens een of twee dagen vlees en vis voor wat het is en leef je uit op de tempeh.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Gelukkig heb ik nooit last van buikloop.
  Hoef ik die beschimmelde bonen ook niet te eten.


  Goet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Tempexkever

  Tempeh ? Tempex helpt ook heel goed tegen diarree. Als je er maar genoeg van eet.

 • no-profile-image

  niek

  lees ik nu sojabonen? Dat zijn toch die bonen waarvoor het regenwoud gekapt moet worden. Maar dat is toch de schuld van de vee industrie!! Of toch niet?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.