Home

Achtergrond 192 x bekeken

Verwachting Nutreco enigszins teleurstellend

De Amsterdamse beurs verloor na enkele dagen te zijn gestegen donderdagochtend wat glans.

Aan de bovenkant drukken negatieve macro-economische cijfers op de beurs, terwijl van de onderkant juist geduwd wordt door behoorlijke bedrijfsresultaten. Het netto-resultaat valt echter de laatste weken steeds vaker positief uit. Duitse bedrijven merken een sterk aantrekkende consumptie.

Nutreco verloor op weekbasis 5,3 procent. Het diervoederconcern, bekend van merken als Skretting en Hendrix UTD, organiseerde woensdag in Italië een bijeenkomst voor investeerders, waarop de brutowinstverwachting voor de middellange termijn licht werd verhoogd naar 7 procent. Daarnaast maakte het Amersfoortse bedrijf bekend voor 2015 het aandeel visvoer voor andere vissoorten dan zalm te willen verhogen van 25 tot 35 procent van de visvoeromzet.

Analisten van ABN Amro Bank noemen de verwachtingen positief, maar zijn niet bijzonder positief verrast. De winstgevendheid staat momenteel onder druk en analisten van SNS Bank vinden, gezien het verwachte marktherstel, de verwachtingen van Nutreco aan de conservatieve kant. De beloofde marge werd de laatste twee jaar reeds bereikt. ABN Amro heeft een koopadvies staan, SNS Bank adviseert het aandeel vast te houden.

Vleesconcerns Tyson Foods en JBS zagen de beurskoers vooral eind vorige week fors stijgen. De Amerikaanse maisvoorraad bleek volgens nieuwe ramingen van de USDA fors groter dan verwacht. Het is onduidelijk waarom de USDA in eerdere ramingen zoveel "mais" gemist heeft, maar feit is dat de prijs voor mais op de termijnmarkt Chicago fors onderuit is gedaan. Het bedrijf uit Arkansas Tyson Foods is met name groot in kip en het Braziliaanse JBS in rundvlees. Door de goedkope mais dalen de productiekosten en stijgt de marge.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.