Home

Achtergrond 190 x bekeken 4 reacties

Versterk positie van primaire producent

Minister Verburg stemde vorige week tegen het voorstel om de primaire sector meer mogelijkheden te geven om zich te organiseren. Een gemiste kans volgens de NAV.

Vorige week is in de Raad van Europese ministers van landbouw een voorstel aan de orde geweest om de producenten in de primaire sector meer mogelijkheden te bieden om zich te organiseren om op deze manier een sterkere positie in de keten te verkrijgen. Onze demissionaire minister van landbouw, Gerda Verburg, heeft hier tegen gestemd. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt dat de minister hiermee een kans heeft gemist en boeren en tuinders een slechte dienst heeft bewezen.

De prijs die de producten in de markt opbrengen is afhankelijk van de relatie tussen vraag en aanbod. De vraag kan de producent alleen maar indirect, door bijvoorbeeld productpromotie, beïnvloeden. Het aanbod is wel door de producent te beïnvloeden. Een individuele producent heeft echter nauwelijks of geen invloed op de markt. Telers gezamenlijk kunnen wel invloed hebben. Van de mededingingswetgeving mag een producentenorganisatie in Nederland niet meer dan 5 procent van een relevante markt bundelen om gezamenlijk marktafspraken te mogen maken. Met 5 procent heb je natuurlijk weinig invloed.

Als we naar onze afnemers kijken: er is in ons land maar een handjevol grote supermarktketens, er zijn vier grote fritesindustrieën en in de vleesverwerking is er eigenlijk maar een hele grote. Deze grote jongens opereren vrijwel allemaal internationaal. Het is duidelijk dat de individuele primaire producent slechts een zwakke, en zeker geen gelijkwaardige positie in de markt heeft. Ruimere mogelijkheden voor producentenorganisaties kunnen niet alle problemen oplossen, maar wel een bijdrage leveren aan een gelijkwaardige positie van telers in de markt. Als we naar ons zelf kijken: de eerste stap, voldoende mensen op één lijn krijgen, is al een moeilijk te nemen hobbel. De beperkingen in de mededingingswetgeving smoren echter elk initiatief. Het is onbegrijpelijk dat Verburg niet bereid is de gelijkwaardige positie van kleine producenten mogelijk te maken. We hopen dat andere EU-landen werken aan een regeling die de positie van telers wel versterkt.

Deze opinie is geschreven door Keimpe van der Heide, bestuurslid van de NAV

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De Agrarische cda stemmers zagen dit al aankomen en hebben daarom bij de laatste verkiezingen niet meer op het cda gestemd.

 • no-profile-image

  gert

  Daar zorgt de NMA ook al voor,dat de boeren geen marktmacht krijgen,Verburg laat de boeren keihard vallen

 • no-profile-image

  producent van voedselgrondstoffen

  een minister van landbouw(demissionair)kiest voor de zaligste tijd der boerderijmelkinnemers van nederland.in 2009 de melkveehouders een recordlage melkgeld ontvangst.en de meeste zuivelverwekers/boerderijmelkopkopers zijn met heel goede winsten over 2009 uit de bus gekomen.
  het is voor deze ,,boer aan ketting"ondernemingen nog nooit zo gemakkelijk geweest.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is goed te begrijpen dat Verburg de positie van de individuele producent in Nederland niet wil versterken, ze wil namenlijk graag af van de landbouw in Nederland net als haar voorganger Veerman met zijn Natura 2000 beleid.
  Beoordeel mensen op hun daden en niet op de mooie praatjes, dan kom je eenvoudig weg tot dezelfde conclusie

Of registreer je om te kunnen reageren.