Home

Achtergrond 306 x bekeken

Verhagen wil toch voorrang voor duurzame stroom

Duurzame geproduceerde stroom moet in de toekomst toch voorrang krijgen als er een capaciteitsgebrek is op het net.

Volgens minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) blijft dat uitgangspunt van beleid.

Verhagen schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Daar waren vragen gerezen over het plan van Verhagens voorgangster, Maria van der Hoeven, om delen van de wet die de voorrang voor duurzame stroom moet regelen, voorlopig in te trekken. Die wet wordt nu behandeld in de Eerste Kamer.

Aanleiding voor het voornemen van Van der Hoeven was kritiek van de Raad van State. Die is er niet zeker van dat dit onderdeel, en dan met name de wijze waarop de kosten van het regelen van de nettoegang worden verdeeld, in lijn is met Europese regels.

De Eerste Kamer moet nu eerst besluiten of het inderdaad maar een deel van de wet gaat behandelen, zoals beide ministers voorstellen. De Senaat vergadert hier dinsdag over.

Daarna wil Verhagen zo snel mogelijk overleggen met de Europese Commissie of het wetsonderdeel in kwestie moet worden aangepast of niet.

Volgens Verhagen is de voorrang voor duurzame stroom van belang bij de verdere stimulering van duurzame energie. Producenten van duurzame energie, onder wie veel boeren en tuinders, hebben uiteraard belang bij de voorrangsregeling.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.