Home

Achtergrond 171 x bekeken

Veerboot in Oostzee in lichterlaaie

In de Oostzee brandt vanmiddag al meer dan twaalf uur de veerboot Lisco Gloria.

Dat meldden de Duitse autoriteiten. Het vuur brak uit na een explosie. Alle 249 opvarenden zijn gered. In totaal moesten 28 mensen in het Duitse Kiel worden behandeld omdat ze te veel rook hadden ingeademd. Drie mensen waren in de nacht al met helikopters overgebracht naar het ziekenhuis, berichten Duitse media.

De autoriteiten vermoeden dat een technisch defect bij een vrachtwagen op het schip de explosie heeft veroorzaakt. Een aanslag wordt vrijwel uitgesloten, aldus een zegsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

De ontploffing was rond middernacht op het opperdek van het rond 200 meter lange schip, dat om 23.00 uur was vertrokken uit Kiel. Het was op weg naar Klaipeda in Litouwen. De veerboot was op het moment van de explosie 11 kilometer ten noorden van het eiland Fehmarn.

Na de explosie brak een hevige brand uit. De passagiers (Russen, Letten, Denen, Argentijnen, Duitsers en Litouwers) en 32 bemanningsleden wisten in reddingsboten te ontkomen. Ze zijn door andere schepen opgepikt. Volgens een zegsman van de Duitse waterpolitie waren de opvarenden uitgeput. "Ze hebben een aantal zeer zware uren achter de rug.''

De onder Litouwse vlag varende Lisco Gloria heeft inmiddels slagzij gemaakt en is verankerd. De boot staat in lichterlaaie en de brand heeft zich over bijna het hele schip verspreid. De brandweer beperkt zich tot het nat houden van de buitenhuid van het schip. De vrees bestaat dat het schip zal kapseizen als er nog meer bluswater wordt ingepompt. Een speciaal Deens schip is inmiddels gearriveerd bij de Lisco Gloria om een milieuramp te voorkomen. Aan boord van de veerboot bevindt zich namelijk nog 200 ton dieselolie.

De Lisco Gloria is van de Deense rederij DFDS Seaways en is in 2002 in Polen gebouwd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.