Home

Achtergrond 139 x bekeken 6 reacties

'Veel cafés schenken bij dronkenschap door'

Veel horeca-uitbaters schenken drank aan dronken gasten terwijl dit volgens de wet verboden is.

Bij een steekproef in de regio Zuid-Holland zuid kregen in 24 van de 29 cafés of disco's twee acteurs die speelden dat ze in kennelijke staat verkeerden, gewoon nog drank. De proef werd gedaan door de Universiteit van Twente en alcoholinstituut Stap, in opdracht van het regionaal alcoholpreventieproject 'Verzuip jij je toekomst?'.

De organisatie vermoedt dat ook in de rest van Nederland vaak wordt doorgetapt. ,,Het onderzoek is gericht op deze regio, maar het zal waarschijnlijk ook elders plaatsvinden.'' Het project kondigde donderdag aan maatregelen te nemen tegen het zogenoemde doorschenken.

Zo krijgen de bij het project aangesloten gemeenten in de regio het advies om met lokale horeca afspraken te maken over het doortappen aan dronken gasten. Met de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit zijn volgens het project afspraken gemaakt om ,,extra te letten op excessen.''

Het onderzoek was vooral gericht op het doorschenken aan jongeren vanwege de ,,grote zorg'' over de alcoholconsumptie in die groep. Eerder bleek uit landelijk onderzoek dat een deel van de jongeren (18 procent) die met alcoholvergiftiging in een ziekenhuis belanden, direct afkomstig was uit een horecagelegenheid.

Een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland noemt het ,,uit den boze'' dat alcohol wordt geschonken aan dronken gasten. ,,Als het gaat om verantwoorde verstrekking van alcohol nemen wij onze verantwoordelijkheid: onder de zestien helemaal geen alcohol, boven de zestien geen druppel als iemand al heel wat op heeft.'' Volgens hem zijn alle horecaondernemers en -medewerkers met een diploma sociale hygiëne op de hoogte van de regels. Uitbaters die aan jongeren onder de zestien schenken, worden overigens door de organisatie geroyeerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koetje

  Wie bepaalt eigenlijk wanneer je dronken bent?

 • no-profile-image

  gert

  het gaat minder met de horeca

 • no-profile-image

  gekke henkie

  PROOST.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Het kan natuurlijk zo zijn dat de barkeepers zo door de wol geverfd waren, dat zij het verschil tussen dronkenschap en gespeeld dronkenschap duidelijk weten te onderscheiden?

 • no-profile-image

  bartje

  goed voor de omzet hik
  weer meer graan verkocht

  proost

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Barkeepers en bankiers hebben één ding gemeen;; ze blijven hun produt er in schenken omdanks dat zij goed weten dat dit totaal fout is....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.