Home

Achtergrond 274 x bekeken 9 reacties

Varkensaanbod Europees reguleren

Het varkensaanbod zou op Europese schaal gereguleerd moeten worden.

Zo zou je het structurele probleem van overaanbod van varkens en biggen en de slechte prijzen die daarvan het gevolg zijn kunnen beheersen. Dat idee legt Jan Schuttert van het gelijknamige handelshuis in Ommen donderdagavond voor aan zijn toehoorders in de showroom van Johnny Hogenkamp.

Schuttert verwees naar het Europese suikerbeleid dat uitgaat van een strikte quotering. Door die quotering weet de akkerbouwer van te voren precies hoeveel hij kan zaaien. Een goede prijs is gegarandeerd.

Volgens Schuttert is zo maar produceren en afleveren eigenlijk niet meer van deze tijd. Op Europese schaal zou je, aldus Schuttert kunnen denken aan een quotering per slachterij dat wordt verdeeld over verschillende toeleveranciers.

Reageer op de stelling: Varkensproductie moet Europees geregeld worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Natuurboer: dit begrijp ik niet, leg uit. Rundveehouderij is dit ook niet gebeurd, dus.

 • no-profile-image

  richard

  Maak wat de markt vraagt en hou zelf produktie in evenwicht laat ons niet afhankelijk worden van supermarkten die nu zo beloven en straks alles maar als standaard zien.

 • no-profile-image

  boer

  Natuurboer: Helemaal begrijpen doe ik het niet. V.B teveel varkensvlees is een gevolg van teveel ( lees goedkoop )veevoer. Dit is zeker geen wet. Op dit moment brengen varkens geen kwartje op, terwijl varkensbrok brandduur is. Iedere sector zal een voorbeeld moeten nemen aan de quotering bij de koeien.

 • no-profile-image

  boer

  Dit roep (zeg) ik al een jaar of 7, zie mijn reactie's bij Annechien. Uiteraard moet er een Europees Quotum komen, want de huidige ratrace geeft alleen maar zeer veel verliezers en maar enkele winnaars. Het enige voordeel van de huidige zeer slechte financiele situatie is dat er bij de, zeg maar industrie, zeer veel onbetaalde rekeningen liggen. En dat vindt Schuttert ook niet prettig werken. Dus zo heeft ieder nadeel dan toch een, zij het klein, voordeel. Voor zover we in dit verband van een voordeel kunnen spreken.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van gait

  Goed lezen Annechien!

 • no-profile-image

  natuurboer

  Bij een quotering van varkens hoort dan ook een graanquotering. Het kan niet zo zijn dat varkens in een beschermde markt worden afgezet. En aan de andere kant het voer voor die varkens gekocht wordt op een prijsnivo van de vije wereldmarkt. Hypocriet om dan alleen een varkensquotering in te stellen. Bovendien worden bij alleen een varkensquotum en geen graanquotum de finciële risico`s van de varkenshouderij afgewenteld op de akkerbouw.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Boer stuifzand, tijdens de melkquoterening was er ook een braaklegregeling in de EU. Braaklegregeling kun je ook als graanregulering vertalen. De braaklegregeling is sinds 2009 verdwenen. Alsook dat de hectaretoeslagen veranderd zijn in bedrijstoeslagen. En dan wordt het dus een ander verhaal. We zitten in Nederland nu in een situatie waarbij intensieve veehouderij ,melkveehouderij en akkerbouw mekaar op veevoergebied voor de voeten lopen. (Te veel melk en te veel varkensvlees betekent dat er ook teveel veevoer is geweest.)

 • no-profile-image

  johnny

  niet alleen het reguleren van varkens maar ook de eisen voor het houden van varkens.

 • no-profile-image

  jan de korte

  Allemaal goed en wel, maar dit loont enkel weer voor de grote kwekers en ontneemt alle kansen aan mensen met pit en ambitie die willen groeien maar niet kunnen omdat de sterkste groeiers uit het verleden nu de deur dicht willen, nee!! Mogen de ondernemers met een gemiddeld bedrijf, trage groeiers, die met eigen arbeid de zaak rond zetten, een bewuste keuze of niet, maakt niet uit, nu ook eens het gevoel hebben dat ze goed bezig zijn en zonder veel kleerscheuren de crisis doorstaan, toch ook de kans krijgen om verder te groeien...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.