Home

Achtergrond 182 x bekeken

VS laken vrijlating Wesam al D.

De Verenigde Staten zijn ,,bijzonder teleurgesteld'' dat justitie in Nederland de Nederlandse Irakees Wesam al D. heeft vrijgelaten.

Hij kwam woensdag vrij nadat de rechtbank in Rotterdam de celstraf van 25 jaar die hij in de VS had gekregen voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen omzette in acht jaar cel. Met aftrek van het voorarrest kwam hij onmiddellijk op vrije voeten.

Het steekt de Amerikaanse autoriteiten vooral dat de rechtbank tot strafvermindering kwam op grond van de zeer slechte omstandigheden waaronder Al D. in de VS zou hebben vastgezeten. ,,Wij zijn het absoluut oneens met de suggestie of conclusie dat die omstandigheden, die dezelfde waren als voor andere gevangenen, vermindering van zijn straf in Nederland rechtvaardigen'', zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen media in de VS.

De federale rechtbank in Washington veroordeelde Al D. vorig jaar tot 25 jaar gevangenisstraf. Niet alleen voor het beramen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak, maar ook voor het mishandelen van een Amerikaanse cipier. Door schuld te bekennen ontliep hij een proces, waarin hij het risico liep op een veroordeling tot levenslang.

Eind maart van dit jaar werd de Nederlandse Irakees teruggevlogen naar Nederland. De Amerikaanse autoriteiten hadden ermee ingestemd dat hij hier de rest van zijn straf zou uitzitten. De Nederlandse rechter zou dan het Amerikaanse vonnis 'vertalen' naar een straf volgens het Nederlandse recht.

Nadat het Openbaar Ministerie in Nederland in augustus zestien jaar gevangenisstraf had geëist tegen Al D., besloot de rechtbank woensdag tot omzetting naar acht jaar cel. Met aftrek van de tijd die hij in de VS vastzat, betekende dit dat hij dezelfde dag nog vrijkwam. Een gang van zaken die volgens de Amerikaanse autoriteiten geen recht doet aan de ernst van de misdrijven die Al D. heeft begaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.