Home

Achtergrond 203 x bekeken 1 reactie

VS gaat meer mais verwerken tot bio-ethanol

In de VS mag benzine voortaan met 15 procent bio-ethanol worden bijgemengd.

Organisaties van akkerbouwers en producenten van bio-ethanol hebben lang aangedrongen op een verhoging van het bijmengpercentage omdat dan meer mais nodig is voor de productie van ethanol.

Het E-15 mengsel mag alleen worden gebruikt in nieuwere voertuigen, heeft de Environmental Protection Agency (EPA) besloten. Tot nu toe mocht benzine voor maximaal 10 procent uit bio-ethanol bestaan. Deze E-10 was geschikt voor alle voertuigen.

De EPA, dat zorgt voor regelgeving op het gebied van milieubescherming, kondigde geen belastingvoordeel af voor het E-15 mengsel. Ook daar was om gevraagd door telers- en producentenorganisaties.

De Amerikaanse veehouderijsector heeft lang geageerd tegen de voorgenomen verhoging. De veehouders vrezen hogere voerkosten. De maisprijzen zijn de laatste maanden al flink gestegen omdat de VS minder mais produceert dan verwacht. Nu wordt al ruim een derde van alle mais in de Verenigde Staten verwerkt tot bio-ethanol. Nu het maximale bijmenggehalte omhoog gaat, vrezen de veehouders dat de voerprijs verder wordt opgedreven.

De producenten van bio-ethanol hadden de EPA gevraagd het gebruik van E-15 fiscaal aantrekkelijk te maken. Dat heeft de EPA echter niet gedaan.

De belasting op E-10 (benzine met 10 procent bio-ethanol) is 45 dollarcent per gallon (ongeveer 10 cent per liter) lager dan op gewone benzine. Deze fiscale stimuleringsmaatregel loopt eind dit jaar af. Er is nog geen besluit genomen over verlenging van de maatregel. Ook hier hebben de ethanolproducenten op aangedrongen.

Landbouwminister Tom Vilsack juicht de beslissing van de EPA toe. “Het is een belangrijke stap om de VS onafhankelijker te maken wat betreft de brandstofvoorziening. Ook stimuleert het EPA-besluit de werkgelegenheid op het platteland.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    prof

    Een ding is zeker dat de primaire grondstoffen flink in prijs zullen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.