Home

Achtergrond 155 x bekeken

VN-gezant Ad Melkert overleeft aanslag Irak

Ad Melkert, de speciale VN-gezant voor Irak, heeft vandaag een bomaanslag overleefd.

Dat meldde een woordvoerster van de Verenigde Naties.

Melkert bevond zich in een konvooi dat was vertrokken vanuit de stad Najaf, circa 160 kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, toen een bermbom explodeerde. Een politieagent kwam om het leven, drie anderen raakten gewond. Eerder op de dag had Melkert een bezoek gebracht aan grootayatollah Ali al-Sistani, een belangrijke sjiitische geestelijke.

Het is niet de eerste keer dat VN-vertegenwoordigers in Irak doelwit zijn van geweld. In 2003 stierven 22 VN-medewerkers, inclusief de toenmalige Braziliaanse VN-gezant Sergio Vieira de Mello, toen een vrachtwagen explodeerde bij het VN-hoofdkwartier in Bagdad.

Melkert is sinds juli 2009 de hoogste vertegenwoordiger van de VN in Irak. Tot 2002 maakte de in 1956 geboren Melkert carrière binnen de Partij van de Arbeid. Hij was minister en leidde de partij in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in mei 2002, die eindigden in zwaar verlies voor de PvdA. Melkert trad af als partijleider en bezette enige tijd een zetel in het parlement, voordat hij aan de slag ging als directeur bij de Wereldbank in New York. Vier jaar later stapte hij over naar een hoge functie binnen het UNDP, het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties.

Als VN-gezant in Irak heeft Melkert een belangrijke functie. Het land werd in de afgelopen jaren verscheurd door een oorlog en sektarisch geweld en krabbelt langzaam op. De politieke situatie is zeer gespannen.

De Iraakse premier Nuri al-Maliki uitte in het voorjaar harde kritiek op Melkert. Die zou zich te slap hebben opgesteld in de strijd tegen fraude tijdens de parlementsverkiezingen in Irak. Maliki's partijenalliantie Rechtsstaat eindigde daarin als tweede, achter het al-Iraqiyablok van zijn rivaal Iyad Allawi.

Melkert noemde de verkiezingen geloofwaardig en riep alle partijen op de uitkomst de accepteren. Ook de Verenigde Staten verwelkomden de stembusgang. De Amerikaanse ambassadeur en de hoogste Amerikaanse bevelhebber in Irak stelden dat er "geen bewijs is van grootschalige of ernstige fraude''.

Zeven maanden na de verkiezingen is er nog altijd geen nieuwe regering geformeerd in Irak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.