Home

Achtergrond 219 x bekeken

Trichet wil strenger budgetbeleid eurozone

President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) wil dat de zestien landen die de euro hebben ingevoerd meer maatregelen nemen om hun begroting op orde te krijgen. Trichet wil strengere sancties voor landen die de regels voor tekorten overschrijden. Dat liet hij weten in een interview in de Italiaanse krant la Stampa op zondag.

,,Met de wetenschap van nu weten we dat het belangrijk is om vrijwel automatische sanctie sn te stellen met een versnelde procedure''. Volgens Trichet moeten al in een vroeg stadium strafmaatregelen kunnen worden ingesteld, als bij een eerste macro-economische inspectie blijk dat een land afwijkt van de regels.

Volgens EU-regels mag een begrotingstekort hooguit 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen. De staatsschuld mag hooguit 60 procent van het bbp bedragen. Binnen de EU zijn al verscheidene voorstellen gedaan om deze regels aan te scherpen. Trichet liet weten dat de voorstellen van de EU ,,in de juiste richting gaan, maar dat ambitieuzere hervormingen nodig blijven''.

De ECB-president waarschuwde verder ook voor te sterke bewegingen van valuta van andere landen. Hij doelde op de zwake positie van de dollar, de afgelopen maanden. Volgens Trichet ,,hebben een te grote volatiliteit en ongecontroleerde bewegingen van de wisselkoers altijd een negatief effect op de economische en financiele stabiliteit''. Hij liet weten ,,belangrijk te vinden dat de VS recent hebben bevestigd dat een sterke dollar ten opzichte van andere valuta ook in het belang van de VS is''.

Trichets woorden over strengere begrotingsmaatregelen komen aan de vooravond van overleg tussen de EU-ministers van Financien over de zaak. De ministers proberen maandag overeenstemming te bereiken over de te varen koers. Nederland en Duitsland willen onder meer dat een land dat de fout in gaat automatisch een boete krijgt opgelegd. Andere landen voelen meer voor een minder strenge aanpak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.