Home

Achtergrond 268 x bekeken

"Transgeen kasgewas helpt bij verduurzaming"

Genetische modificatie van gewassen kan een belangrijke rol spelen bij verdere verduurzaming van de glastuinbouw.

Ze kan mogelijk worden gebruikt om middelengebruik terug te dringen en met lagere temperaturen te telen. Dat zegt onderzoeker Bert Lotz van Wageningen Universiteit. Lotz ging vandaag op de vakbeurs Horti Fair in discussie met Greenpeace-campagneleider Herman van Bekkem.

Lotz is als agro-ecoloog verbonden aan het Wageningse Plant Research International. De tuinbouw kan volgens hem het middelengebruik fors terugbrengen als veredelaars ziekteresistenties inbouwen. ”Een lager middelengebruik leidt tot een gezonder en milieuvriendelijker geproduceerd product.” Lotz ziet ook mogelijkheden met genetische modificatie te veredelen op stoffen met een medicinale werking.

Greenpeace ziet minder weerstand tegen gebruik van genetische modificatie in de kas dan op het veld. De kans dat soorten uit gaan kruisen is door het glas zeer beperkt. Toch zijn er volgens Van Bekkem andere overtuigende argumenten om als tuinbouw weg te blijven van de technologie. ”Het blijft een ongericht proces waarbij een gen wordt gegooid in een pool van 40.000 genen, zonder idee van de uitkomst.”

Volgens Lotz is het proces dankzij ”sequencing”, waarbij genen op een rijtje worden gezet, veel minder ongericht dan de klassieke veredeling. Bovendien is onvoorspelbaarheid in de natuur inherent aan nakomelingenschap. ”We staan aan het begin van de ontwikkeling en hebben slechts zicht op enkele toepassingen die misschien nog niet overtuigen. De mogelijkheden zijn evenwel veel groter.”
Genetische verandering is geen wondermiddel, benadrukt Lotz, maar wel zeer nuttig bij verduurzaming.

Greanpeace-man Van Bekkem wil kwijt dat hij de vijftien jaar ervaring met bepaalde genetische aanpassingen onvoldoende om de volksgezondheid te kunnen garanderen. ”Bovendien is het een dure technologie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.