Home

Achtergrond 429 x bekeken 1 reactie

Toeleveranciers zien nog weinig licht in de tunnel

De afzet van toeleveranciers aan tuinders loopt nog altijd moeizaam, en het zal nog zeker een jaar duren voordat verkoopvolumes gaan lijken op het sterke jaar 2008.

Dat blijkt uit een rondgang op de internationale tuinbouwbeurs HortiFair. Kleinere spelers worden gedwongen tot reorganisatie, terwijl de grotere spelers zich toeleggen op het buitenland. Mede daarom, en vanwege de relatief hoge kosten, kozen velen van hen voor een wat kleinere en eenvoudigere opzet dan anders op de beurs.

"In Nederland genereren we feitelijk geen tot heel weinig business", aldus Nico van Alsemgeest van Dalsem Horticultural Projects, wellicht de grootste Nederlandse exporteur van kassen. "We waren doordat we specialiseren in turn-key projecten al langzaam zo naar het buitenland opgeschoven dat Dalsem 70 procent van de omzet elders realiseerde. Nu ligt dat percentage nog hoger en ik verwacht dat het nog zeker een jaar gaat duren voordat Nederlandse telers weer gaan kopen. Probleem is ook dat Rabobank veel leegstaande kassen heeft staan en deze eerst opgevuld ziet worden. De bank is toch als grootste financier van de tuinbouw een invloedrijke factor. De verkoop van bestaande kassen gaat nu vanwege het belang van de bank natuurlijk even voor."

Samen met de oplopende kosten van de HortiFair koos Dalsem Horticultural Projects dan ook voor een wat meer low-key benadering van de vakbeurs. "Primair ben je hier om zaken te doen, maar de Nederlandse telers waaieren uit naar regionale beurzen die veel minder mooi aangekleed zijn dan deze beurs, maar wel meer to-the-point zijn. Hier wegblijven kan echter niemand zich veroorloven. Voor een stand van 144 vierkante meter betalen we met de standopbouw circa 45.000 euro, en dan moeten we de buitenlandse agenten nog laten overvliegen. Als één project echter doorgang vindt kan het gaan over miljoenen. Als bedrijf zit je in een spagaat van kostenbeheersing en investeren in toekomstige projecten." Volgens onderzoek van HortiFair genereert iedere geïnvesteerde euro meer dan 6 euro rendement. Uit een rondgang blijkt dat het echter toch wel heel erg een gemiddelde is.

Nico van de Laar van Prins Kassenbouw schetst een vergelijkbaar beeld. "Het areaal kassen dat nieuw wordt gebouwd is teruggelopen van 450 hectare naar de helft, en het zou me verbazen als het nu zelfs niet minder wordt dan 125 hectare." Van de Laar maakt zich enige zorgen over het gebrek aan investeringsvermogen in de Nederlandse tuinbouw. "Het buitenland komt snel dichterbij. De interesse in zonnepanelen is bijvoorbeeld enorm toegenomen. We doen projecten in Zuid-Europese landen maar ook in Duitsland en België. Het betreft een Europese markt dus lijkt hier in Nederland echt wat aan de hand te zijn."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dikke Duizert

    Niets aan de hand hier......gaat weer goed.Wij hebben veel nieuwe kassen....

Of registreer je om te kunnen reageren.