Home

Achtergrond 158 x bekeken

'Telers willen niet aan strenge certificaten arbeid'

Fraude met personeel in de glastuinbouw kan voorkomen worden met certificaten, maar de meeste kwekers willen er niet aan.

Dat zegt Theo de Groot, directeur van keurmerk MPS naar aanleiding van de wijdverbreide fraude met arbeid in het Westland. Deze week maakte ondermeer de Arbeidsinspectie bekend dat een kwart van de onderzochte bedrijven illegale arbeid inhuurt.

LTO Glaskracht stelde vervolgens dat strengere certificaatseisen een mogelijk instrument zijn om de uitwassen uit te bannen. De Groot beaamt dat. Volgens de directeur houden kwekers van bloemen en planten echter vast aan constructies met uitzendbureaus om zo arbeidskosten te drukken. Zij kiezen daardoor beperkt voor certificering met het MPS-keurmerk Socially Qualified. Volgens MPS-directeur Theo de Groot moeten telers dubieuze constructie achterwege laten bij deze MPS-certificering. Inspecteurs controleren bij dit keurmerk samen met vakbonden de bedrijven. Die inspectie is net zo effectief als een arbeidsinspectiecontrole, denkt De Groot. Tot dusver hebben 250 kwekers zo’n keurmerk van Socially Qualified aangevraagd. Bij deze bedrijven wordt doorgaans geen overtreding aangetroffen. "Deze bedrijven zijn brandschoon, maar de deelname blijft achter", stelt De Groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.