Home

Achtergrond 630 x bekeken 9 reacties

'Stilstaan bij waterverbruik in landbouw'

Willem-Alexander vindt dat het nu tijd is om stil te staan bij het waterverbruik in de landbouw. Hij zei dit bij de aftrap van de internationale landbouwconferentie in Den Haag.

Prins Charles zei in zijn videoboodschap dat goed gekeken moet worden hoe om te gaan met natuur en milieu en pleitte voor minder focus op de productielandbouw.

Ministers uit zeker zestig landen komen deze week in Den Haag bijeen om concrete stappen te nemen voor een duurzamere voedselproductie die helpt om de klimaatproblemen te verminderen.

Ook staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) sprak bij de officiële opening van de internationale conferentie landbouw, voedselzekerheid en klimaatverandering. Hij vindt het van belang dat vooruit wordt gekeken en beschouwt dit als een van de grootste en belangrijkste uitdagingen van dit millennium. We weten wat ons te doen staat, het is nu tijd voor actie, aldus Bleker die de nieuwe aanpak betitelt als "klimaat-slimme landbouw’’.

Bleker wees op het belang van samenwerking met de wetenschap. De combinatie traditionele kunde, kennis en innovatie moet volgens Bleker de sleutel voor succes zijn.

Tot en met 5 november wordt in Den Haag toegewerkt naar een duurzamere voedselproductie die in 2050 wereldwijd wel 9 miljard monden moet kunnen voeden. Innovatieve en duurzamere landbouw helpt de voorspelde klimaatverandering tegen te gaan doordat er geen bossen voor hoeven te worden gekapt, er minder broeikasgassen bij vrijkomen en er minder water voor nodig is.

De conferentie is een initiatief van voormalig Landbouwminister Gerda Verburg. Het nieuwe ministerie Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (voorheen LNV) organiseert het in samenwerking met de Wereldbank, VN Wereldvoedselorganisatie FAO, Noorwegen, Ethiopië, Nieuw-Zeeland, Mexico en Vietnam.

Donderdag spreken ook prinses Máxima, de Amerikaans ontwikkelingseconoom Jeffrey Sachs en Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties de conferentie toe. Kofi Annan is tegenwoordig voorzitter van de Alliance for a Green Revolution in Africa.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pietflevo

  hoezo waterprobleem water zat klimaatverandering, de zondvloed natte akkers ark van noach

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Nederland zal zijn "hoogwaardige kennis" weer eens even tonen.

 • no-profile-image

  K.A.R.Bonade

  donderdag eindelijk Maxima, het water loopt me in de mond
  om van te watertanden
  verder sta ik op 1 lijn met vorige schrijvers

 • no-profile-image

  gerrie

  En de conferentie zal worden afgesloten met een lekkere grote sappige biefstuk medium met flink wat pils

 • no-profile-image

  Anton

  70-85% van het waterverbruik wereld gaat op aan landbouw. Om 1 kilo plant te telen heb je ca. 500-1000 kilo water nodig voor verdamping. Helaas zijn verdamping en CO2 opname (en daarmee fotosythese en productie) direct gekoppeld (via opening huidmondje). Kortom, minder waterverbruik geeft minder productie, tenzij men in staat is verdamping terug te winnen. Hier wordt inmiddels aan gewerkt. Wil men weten hoe, stuur dan maar een mailtje.

 • no-profile-image

  Thomas

  misschien kunnen we beter al die wc's van de gasten eens met regen water door spoelen in plaats van hoogwaardig drinkwater.
  En wat wil je produceren zonder water???
  misschien kan wilhelmpie daar een studie naar doen.
  En minder rond vliegen over de wereld.
  Het is zo lekke rmakkelijk om te zeggen wat andere moeten en vooral niet naar jezelf te wijzen.
  Kijk maar naar mijn verhaal alles wijst naar andere ik ben niks schuld
  ;-)

 • no-profile-image

  a hamstra

  Geeft aan hoe vergiftigd, ons koninklijk huis is.
  Door die achterlijke linkse hobby, Opsluiten
  in de oostwaartse plassen, waar we goede
  landbouw grond HADDEN.

 • no-profile-image

  dirk

  Met of zonder glossy gerda

 • no-profile-image

  Leen

  Water zat Willem!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.