Home

Achtergrond 207 x bekeken

Stichting regelt asverstrooiing in natuur

Steeds meer natuurliefhebbers willen ook na hun dood dicht bij de natuur blijven.

Speciaal voor hen riep Staatsbosbeheer de Stichting Natuurlijk Herdenken in het leven. Via die stichting kunnen mensen as van overleden dierbaren uitstrooien over natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Een beukenbos bij Hoog Buurlo in het hart van de Veluwe is de eerste plek waar dit vanaf vandaag kan, zo maakte de stichting bekend.

Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer krijgt de organisatie steeds meer verzoeken van mensen die as van dierbaren willen uitstrooien in de natuur. Kreeg de organisatie dertig jaar geleden nog slechts een paar aanvragen per jaar, nu is dat aantal gestegen tot enkele tientallen of zelfs honderden. "Mensen zoeken al jaren een speciale plek in de natuur. Strooiveldjes van crematoria zijn simpelweg te massaal'', aldus de stichting. Om aan al die verzoeken gehoor te geven wijst Stichting Natuurlijk Herdenken speciale plekken in Nederland aan waar dit kan.

Asverstrooiingen zijn in Nederland toegestaan mits de eigenaar van de grond daar toestemming voor geeft. Staatsbosbeheer is sinds 1899 beheerder van zo'n 250.000 hectare bos- en natuurgebieden. Het beukenbos op de Veluwe wordt een jaar lang vrijgesteld voor negentig asverstrooiingen.

Als de natuur in het gebied niet onder de asverstrooiing lijdt, worden ook andere natuurgebieden opengesteld. Of dit het geval is wordt na de proeftijd van een jaar besloten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.