Home

Achtergrond 312 x bekeken 7 reacties

Statenlid geeft lek megastallenrapport toe

Het Brabantse Statenlid Hermen Vreugdenhil (Christenunie-SGP) heeft bekend dat hij een vernietigend conceptrapport over de reconstructie van het Brabantse buitengebied heeft gelekt aan het Brabants Dagblad.

Vreugdenhil zegt in een verklaring dat hij zich niet heeft gerealiseerd dat het document vertrouwelijk was en heeft zijn excuses aangeboden, aldus een verklaring woensdag. Het lidmaatschap van de commissie beleidsevaluatie van Provinciale Staten, die opdrachtgever was voor het onderzoek, heeft hij opgezegd. Ook het voorzitterschap van de provinciale werkgroep integriteit legt hij neer.

Het rapport

Het Brabants Dagblad citeerde zaterdag uitgebreid uit het conceptrapport. ”De reconstructie van de intensieve veehouderij in het Brabantse buitengebied is een onbegrijpelijk en onbeheersbaar proces geworden. Het beleid gaat ambtenaren, politici, burgers en boeren boven de pet”, schreef de krant. Provinciale Staten van Brabant hebben in vergelijking met andere provincies te laat een halt toegeroepen aan de doorgeschoten schaalvergroting van de intensieve veehouderij, zou een andere conclusie zijn.

Het onderzoek wordt gedaan door adviesbureau Royal Haskoning in opdracht van Provinciale Staten. Er werden diverse bestuurders, boeren en ambtenaren voor ondervraagd.

Uit woorden van de hoogste provincieambtenaar concludeerde de krant dat op het provinciehuis een machtsstrijd gaande is. ”Wie is de baas? Dat lijkt de inhoud en de effectiviteit van het beleid te overschaduwen. Niet alleen bij de reconstructie van het platteland, maar bij tal van dossiers”, aldus ambtenaar Wil Rutten die ook uithaalde naar Provinciale Staten: ”Het besef dat wij met de veehouderij aan het einde van een tijdperk zijn beland, is nu ook in de Staten doorgedrongen. Maar helaas zitten de zieners niet daar.”

Op de publicatie werd met woede gereageerd op het provinciehuis omdat het ging om een conceptrapport. De geïnterviewde personen hebben nog geen kans gekregen om hun uitlatingen na te lezen.

Commissaris van de Koningin Wim van de Donk reageerde woensdag ook scherp op het lek. ”Er zijn personen en processen beschadigd en de provincie is beschadigd. De integriteit van het openbaar bestuur is ernstig geschonden. Maar we kunnen in Brabant ook vergeven. We aanvaarden de excuses en zetten er een streep onder”, aldus zijn verklaring.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  De integriteit van het openbaar bestuur is ernstig geschonden, aldus de CdK. Is het niet juist anderom: het openbaar bestuur is niet integer!
  Hoe kunnen wij bereiken dat het openbaar bestuur eindelijk eens integer wordt?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik kijk hier helemaal niet van op, want er wordt al sinds de Varkenspest 1997 en de Vogelgriep 2003 knoerendhard gewerkt om op totalitaire wijze ruim baan te maken voor de megaveehouderij. Ik zal de woorden van van de Donk daarom maar even preciseren. "Er zijn in Brabant landschappen en ecosystemen verwoest, kwetsbare boeren met hun sociale structuren vermalen en de hele oorspronkelijke provinciale cultuur en leefbaarheid werden volkomen verkracht. Van enige integriteit van het Openbaar Bestuur is in Brabant al decennialang geen sprake meer. En dat is onvergeeflijk!"

 • no-profile-image

  Han

  Dat zelfs een CU en SGP afgevaardigde zijn mond voorbij praat met als excuus "ik wistniet dat nog een internstuk betrof" ,valt me tegen. Ik heb altijd gedacht, dat alle stukken van vergaderingen besproken werden binnens kamers en dat dan de voorzitter / secretaris of anders daarvoor aangestelde ze naar buiten brengt. Maar niet dat ieder lid van zo'n college maar even een copie aan de pers overhandigt. Waar is de berpoeps ethiek van bestuurders gebleven? Van de CU en SGP valt me deze tactiek zeer tegen ik had ze altijd hoog staan als het over ethiek gaat maar helaas, hier is het norm besef aan erosie onderhavig terwille van de politieke macht en carriére. Wat mij het meeste stoort van deze politicie zijn de krokodille tranen. Nooit eens eerlijk en zeggen "Dit deed ik van wege mijn gevoel van eigen belang / eigen waarde".

 • no-profile-image

  ik zie

  gaat niet goed jongens

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Een echt onafhankelijk onderzoek hoe in deze zaak met geld van de belasting betaler is omgegaan is broodnodig. Reconstructie is bezigheids therapie voor ambtenaren dat was mijn mening een jaar of acht geleden en is dat nu nog.

 • no-profile-image

  Brabant

  Om nog maar te zwijgen van de argeloze burgers in het buitengebied welke plots in een LOG woonde. Hun huizen kelderen met 10.000 euro's in waarde. Bovendien wordt hun gezondheid aangetast door micro organisme, virussen, ammoniak, fijnstof. Daar wordt niks over gezegd terwijl boeren moord en brand schreeuwen om schade vergoedingen. Deze burgers dienden netjes met een vergoeding worden uitgekocht alvorens hun leefomgeving te bombaderen tot agrarisch industrieterrein. En dan die verschrikkelijke kennisleemte bij al die uitvoerden planmakende ambtenaren, om te janken.

 • no-profile-image

  Geschrokken Veehouder

  Dat de reconstructie zou mislukken hadden mensen met kennis van zaken al lang voor speld. Ze hebben de intensieve veehouderij zeer grote schade berokkend! De grote plannen miste elke fatsoenlijke onderbouwing. Ze hingen van leugens aan elkaar. Het is een stinkende beerput, je valt van je stoel wat er allemaal af gespeeld heeft. Het vertrouwen is daar door zwaar geschonden. Het is en beleid van graaiers en zakkenvullers, dit over de ruggen van de boeren. Dat er dan zulk rapport uit lekt wat maakt het nog uit. Er waren zoveel onzinnige rapporten in omloop! Hadden ze deze ook maar in het begin openbaar gemaakt, dan hadden ze veel geld voor die onzin kunnen besparen! Stuur a.u.b. veel van die ambtenaren meteen naar huis, er zitten mensen in de gevangenis die minder op hun geweten hebben!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.