Home

Achtergrond 323 x bekeken 2 reacties

Stadslandbouw levert milieu en consument weinig op

Boeren in en rond de stad is duurzaam maar levert slechts bescheiden milieuwinst op, en bovendien te weinig kilo’s voor substantiële productie.

Dat schrijven onderzoekers van Wageningen Universiteit. Voor een significante milieuwinst moet het consumptiepatroon van mensen wijzigen. Onderzoekers van de afdeling Praktijkonderzoek Plant en Omgeving onderzochten voor de gemeente Almere de klimaatwinst van grootschalige stadslandbouw in het nieuw te ontwikkelen Oosterwold. In het 4000 hectare grote gebied komt ruimte voor wonen, werken en landbouw. Het gebied moet de komende decennia uitgroeien tot de moestuin voor Almere.

De onderzoekers gingen er vanuit dat Almeerders in 2030 één op de vijf euro’s voor boodschappen uitgeven aan lokaal geproduceerd voedsel. De onderzoekers verwachten dat lokaal vooral ruimte is voor verse of lichtbewerkte producten zoals aardappelen, groente en fruit. De doelstelling 20 procent van het boodschappengeld lokaal uit te laten geven aan deze producten is volgens de onderzoekers een utopie.

Wanneer eieren en melk ook lokaal worden geproduceerd is de doelstelling van Almere haalbaar, maar daar is wel twee keer zoveel grond voor nodig. De ambitie wordt teruggeschroefd naar 10 procent. Ook de milieuwinst valt tegen. De besparing op de uitstoot van broeikasgas CO2 komt overeen met de emissie van 2000 Nederlanders. Almere heeft in 2030 350.000 inwoners.

Onderzoeker Jan-Eelco Jansma: "de winst voor het klimaar zit 'm vooral in het terugdringen van transportkilometers van voedsel door de consument. We hadden verwacht dat er in ons land meer met voedsel werd gesleept dan nu blijkt." Volgens Jansma kan veel meer milieuwinst worden geboekt door minder vlees, intensief bewerkte en exotische producten te nuttigen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    down under

    Dus terug naar de jaren 50 van de vorige eeuw! Allemaal een eigen moestuin met een paar kippetjes en een varken erbij.

  • no-profile-image

    Frys

    Schiet nou toch op man... daarom gaat onze kaas, melk, rozen, tulpen weet ik veel wat meer allemaal op transport naar buitenland... omdat dat beter is voor het milieu... daarom komt ons soja, vlees, palmolie uit verwegistan

Of registreer je om te kunnen reageren.