Home

Achtergrond 236 x bekeken 1 reactie

Spanningen rond Gibraltar lopen op

De spanningen tussen Spanje en Gibraltar lopen op. Premier Peter Caruana van de Britse kroonkolonie heeft een afspraak voor voorbereidende onderhandelingen voor topoverleg over het omstreden gebied afgezegd.

De sinds 2004 lopende onderhandelingen over het Brits-Spaanse conflicht dreigen daarom stuk te lopen, aldus Spaanse diplomaten vrijdag. Aanleiding is een recente arrestatie die de Spaanse kustwacht onlangs verrichtte. Volgens de autoriteiten van Gibraltar gebeurde dat in hun territoriale wateren.

Caruana eiste daarop de inzet van de Britse marine om de belangen van Gibraltar te beschermen. Ook riep hij Spanje op de ruzie om de territoriale wateren voor te leggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Afgelopen zomer leek het nog alsof Madrid en Londen een oplossing zouden vinden voor hun eeuwenoude geschil rond Gibraltar. Minister Miguel Angel Moratinos van Buitenlandse Zaken bezocht toen als eerste lid van een Spaanse regering in meer dan driehonderd jaar tijd het schiereiland in de Middellandse Zee.

Een Engels-Nederlandse vloot veroverde Gibraltar in 1704 op de Spanjaarden tijdens de Spaanse Successieoorlog. Met de Vrede van Utrecht in 1713 werd Gibraltar officieel Brits, maar Spanje bleef en blijft het gebied terugclaimen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    l sweet

    Net als Kuwait moet Gibraltar militair terug gebracht worden in de schoot van Spanje.Een verzoek indienen bij de v n , de nodige steun vinden van lidstaten en aan de slag gaan zoals tegen Irak dat Kuwait veroverd had. ZELFDE GEVALLEN< ZELFDE OPLOSSING. Als de v n niet gelijk handelen als de kwestie Kuwait STA IK ERACHTER DAT SPANJE DE V N VERLAAT> Lucien A Sweet (alias Luz Dulce )

Of registreer je om te kunnen reageren.