Home

Achtergrond 222 x bekeken

Sinterklaas belangrijkste traditie

Nederlanders vinden sinterklaas vieren de belangrijkste traditie. Dat concludeert directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkskunde in haar boek Dit zijn wij, dat vrijdag in Utrecht wordt gepresenteerd.

Ruim tienduizend mensen leverden bij Strouken hun top tien in van favoriete tradities. Na de onbetwiste nummer een volgt een kerstboom optuigen op twee. Op drie staat Koninginnedag, op vier oliebollen bakken en andere oud-en-nieuwgebruiken, Pasen volgt op vijf.

Volgens Strouken geeft de top honderd in haar boek een overgangstijd weer. "Je ziet dat tradities aan het verdwijnen zijn, maar dat er ook nieuwe bijkomen. Naar de kerk gaan bijvoorbeeld staat op 29. Mensen vinden blijkbaar nog dat ze dat moeten doen, maar over 25 jaar komt die niet meer in de lijst voor, denk ik." Een nieuwe traditie is het Suikerfeest tijdens de Ramadan, op plaats veertien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.