Home

Achtergrond 227 x bekeken

Schade giftige slibstroom voor landbouw nog onduidelijk

De giftige slibstroom in Hongarije heeft boerenland vernietigd, maar hoeveel is onduidelijk.

Het totale getroffen gebied lijkt vooralsnog beperkt tot 800 hectare, waarvan misschien een kwart agrarisch is ingevuld. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Boedapest.

Het rode slib stroomde begin deze week weg bij een aluminiumfabriek. Zeker vijf dorpen zijn getroffen en tot nu toe zijn vijf mensen door contact met de giftige stoffen overleden. Het slib heeft de kleinere rivieren Marcal en Torna bereikt. De PH-waarde (zuurgraad) is in de rivieren opgelopen tot plaatselijk ver boven de kritische grens.

De Marcal stroomt uit in de Donau, maar volgens regeringsfunctionarissen is dit waterlichaam zo groot dat de invloed te beperkt zal zijn om van een milieuramp te spreken. Reddingsploegen voegen grote hoeveelheden gips en azijn toe om het water te reinigen. Getroffenen melden tegenover lokale media dat de hulp moeizaam op gang kwam en nauwelijks informatie is gedeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.