Home

Achtergrond 169 x bekeken

Rutte: verschil tussen Turkse en Zweedse pas

Voor premier Mark Rutte is er een verschil tussen iemand die als tweede pas een Turkse heeft of een Zweedse.

Dat bleek vandaag in het debat over de regeringsverklaring. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vroeg Rutte of hij onderscheid zou hebben gemaakt als formateur tussen een nieuwe staatssecretaris met een Nederlands-Zweedse of met een Nederlands-Turkse nationaliteit. Rutte gaf daarop naar eigen zeggen een eerlijk antwoord: "Dat zou onderwerp zijn geweest van discussie.''

Volgens Rutte is dat geen discriminatie omdat er een verschil is tussen hoe de Turkse overheid zich bemoeit met de eigen onderdanen in het buitenland en hoe de Zweedse regering dat doet. "Maar uiteindelijk is de enige toets die van loyaliteit en benoembaarheid. En die zou hier positief beantwoord zijn'', aldus Rutte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.