Home

Achtergrond 151 x bekeken

Rutte: uitstekende gesprekken

Met beoogd staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen als laatste gast heeft formateur Mark Rutte vandaag weer een serie nieuwe bewindslieden voor zijn kabinet gesproken.

Na afloop sprak hij van 'uitstekende gesprekken'. Stuk voor stuk ziet hij naar eigen zeggen mensen in zijn kabinet komen die 'tegen een stootje kunnen' en het debat met de Tweede Kamer goed kunnen aangaan.

Rutte vervolgt maandag zijn gesprekken met kandidaat-bewindspersonen. Met die van zaterdag erbij heeft hij nu acht van de negentien kandidaten gesproken.

Rutte toonde begrip voor de woorden van beoogd minister van Defensie Hans Hillen (CDA). Die zei zaterdagmiddag na afloop van zijn gesprek met Rutte dat het na de bezuinigingen in het nieuwe regeerakkoord genoeg is geweest met het snijden in de uitgaven voor Defensie. Rutte erkende dat de krijgsmacht van groot belang is, maar dat er 'helaas overal' bezuinigd moet worden. De woorden van Hillen typeerden volgens Rutte de nieuwe minister van Defensie als 'iemand die staat voor zijn organisatie'.

De portefeuilles in zijn kabinet zijn volgens Rutte allemaal verdeeld. Knapen zei na zijn gesprek met de formateur wel dat de precieze inhoud van zijn portefeuille nog 'in discussie is'. Knapen, sinds de jaren negentig lid van het CDA, hield zich de afgelopen jaren bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid bezig met internationale vraagstukken. Zijn takenpakket zal in het kabinet waarschijnlijk bestaan uit Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Knapen was eerder onder meer hoofdredacteur van NRC Handelsblad.

Rutte ontving zaterdag ook zijn voormalig informateur en VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Uri Rosenthal. Die wordt minister van Buitenlandse Zaken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.