Home

Achtergrond 247 x bekeken 3 reacties

Rutte kan aan de slag als formateur

Koningin Beatrix heeft VVD-leider Mark Rutte gisteravond benoemd tot formateur.

Als beoogd premier kan hij nu ministers en staatssecretarissen gaan zoeken voor het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat in de Tweede Kamer gedoogsteun zal krijgen van de PVV en daarmee een nipte meerderheid van 76 zetels achter zich heeft.

Net benoemd tot formateur zei Rutte dat hij er naar streeft om zijn kabinet komende donderdag rond het middaguur bij koningin Beatrix op het bordes te hebben staan. Hij is dan de eerste liberale premier in 92 jaar.

Rutte praat vrijdag eerst met CDA-fractievoorzitter en beoogd vicepremier Maxime Verhagen. Daarna volgen gesprekken met andere beoogde ministers en staatssecretarissen. In totaal zullen VVD en CDA allebei zes ministers en vier staatssecretarissen leveren. De AIVD doet naar alle kandidaat-bewindslieden een 'boekenonderzoek'.

Rutte legde uit hoe hij ministeries in elkaar wil voegen. Landbouw en innovatie komen bij Economische Zaken. Infrastructuur, milieu en ruimtelijke ordening worden één ministerie. Immigratie en asielzaken worden ook één ministerie, dat in gaat wonen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Integratie valt dan samen met volkshuisvesting onder de minister van Binnenlandse Zaken.

Gisteren was het nog wel nodig om de laatste draadjes van de politieke samenwerking tussen VVD, CDA en PVV af te hechten. PVV-leider Geert Wilders was kwaad over uitlatingen van de 'dissidente' CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier. Die hadden de afgelopen dagen gezegd dat ze Wilders wilden "ontmaskeren'' en dat de PVV-leider blij is gemaakt met een "dooie mus'' omdat aanpassingen die hij wil vanwege internationale verdragen toch onmogelijk zijn.

Koppejan en Ferrier werden daarover door Verhagen onderhouden, maar Koppejan weersprak een spreekverbod. "Ik heb niets van mijn woorden teruggenomen. We hebben ons de afgelopen dagen kritisch uitgelaten in de media. Laat men daar maar aan wennen, ook de heer Wilders. Het zal de komende jaren wel meer gebeuren.''

Het ergerde Wilders allemaal behoorlijk. Telefoongesprekken tussen Rutte, Verhagen, Koppejan, Ferrier en ook Verhagens mede-onderhandelaar Ank Bijleveld leidden ertoe dat de plooien konden worden gladgestreken. Wilders accepteerde de nieuwe garantie van unanieme steun van de CDA-fractie.

Stabiel kabinet

In de avond bracht informateur Ivo Opstelten zijn eindverslag uit aan koningin Beatrix. Opstelten zei dat er sprake zal zijn van een stabiel kabinet. Twee keer kon hij constateren dat er unanieme steun was bij de drie fracties voor de akkoorden.

Die tweede keer was nodig na de uitlatingen van Koppejan en Ferrier. "In een gezamenlijke bespreking vandaag is herbevestigd dat de CDA-fractie de akkoorden unaniem steunt en ook de uitvoering van maatregelen in de akkoorden'', aldus Opstelten.

De CDA-fractie zoekt ondertussen nog naar een opvolger van Maxime Verhagen. Belangrijke kandidaten zijn Gerda Verburg en Sybrand van Haersma Buma. Fractieleden kunnen zich nog tot maandagmiddag kandidaat stellen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  @ geen boer: Maak je nou niet teveel illusies!

 • no-profile-image

  geen boer

  gefeliciteerd premier Rutte, de Wederopbouw kan beginnen. Excellentie, we hebben alle kansen, zoveel meer dan veel andere landen. Goede exportposities in vele markten, een lage werkloosheid, gasvoorraad. Gewoon een kwestie van tucht in het uitgavenpatroon, is héél gewoon in elk bedrijf, ook diegenen die veel winst maken. Financieringstekort moet met 5 jaar weg kunnen zijn, concentreer u daarop.

 • no-profile-image

  gert

  Hopelijk een eind aan de geitenwollensokkencultuur !!

Of registreer je om te kunnen reageren.