Home

Achtergrond 271 x bekeken

Rusland verlaagt landbouwsubsidies

Rusland brengt vanaf 2012 landbouwsubsidies met 50 procent omlaag, van een jaarlijkse som van 6,7 naar 3,35 miljard euro.

Hiermee wil het land toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie WTO versnellen. Rusland zal hierdoor waarschijnlijk meer landbouwproducten importeren, en minder exporteren. De Russische stap volgt op het completteren van Kazachstaans-Amerikaanse besprekingen voor een bilateraal handelsverdrag. Rusland wil voorkomen dat buurlanden eerder en los van Rusland handelsverdragen sluiten. Rusland realiseert zich bovendien volgens ingewijden dat voor toetreding niet heel veel concessies meer nodig zijn.

Georgië maakte deze week bekend haar veto-recht in de 153 lidstaten tellende WTO niet te zullen aanwenden om Rusland buiten de verdragsorganisatie te houden. Rusland heeft met de EU nog alleen een conflict over importtarieven voor ruwhout uitstaan, terwijl met de VS nog overleg plaatsvindt over de invoereisen voor Amerikaanse kip.

Het nieuwe handelsbeleid leidt er volgens oud-landbouwminister Alexei Gordejev toe dat Rusland’s aandeel in de wereldexport in landbouwproducten daalt van 1,3 tot 1 procent. Het aandeel van de wereldimport zal toenemen van 1,9 tot 2,3 procent. Deze cijfers zijn volgens analistenbureau SovEkon niet heel betrouwbaar: Rusland investeert momenteel nog veel om de binnenlandse productiviteit te bevorderen.

Rusland toonde als lidstaat van de Sovjet-Unie al eind jaren '40 interesse in toetreding tot de voorloper van de WTO, het GATT. Twee jaar nadat de Sovjet-Unie desintegreerde, in 1993, kandideerde Rusland zich officieel. Boerenorganisaties hebben woedend gereageerd op het voornemen van het landbouwministerie. Volgens hen is de steun in Rusland reeds veel lager dan die van de VS en de EU, terwijl bovendien door corruptie van provinciale overheden veel landbouwgeld niet bij boeren terechtkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.