Home

Achtergrond 175 x bekeken

Ruggenprik geeft zekerheid over Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vast te stellen door bij een patiënt hersenvocht af te nemen via een ruggenprik.

Er is inmiddels voldoende bewijs dat het voorkomen van bepaalde eiwitten in het hersenvocht uitsluitsel geeft over de ziekte. De ruggenprik zou dan ook snel moeten worden opgenomen in de richtlijnen voor artsen om de ziekte van Alzheimer te bepalen.

Dat zegt arts-onderzoeker Petra Spies van het Alzheimer Centrum Nijmegen. Spies heeft onderzoek gedaan naar het toepassen van de ruggenprik bij patiënten met beginnende dementie. Het blijkt dat lang niet alle artsen de methode gebruiken, omdat ze bang zijn voor complicaties. Maar Spies zegt dat ze geen andere complicatie dan hoofdpijn heeft gevonden. Wel bleek dat na een ruggenprik bij een kwart van de patiënten de eerdere diagnose moest worden bijgesteld.

De ziekte van Alzheimer wordt tot nu toe bepaald aan de hand van symptomen en neuropsychologische tests, eventueel nog aangevuld met een MRI-scan. In Nederland lijden ongeveer 130.000 mensen aan Alzheimer, de meestvoorkomende vorm van dementie. De verwachting is dat hun aantal door de vergrijzing groeit naar circa 410.000 in 2050. Dan zou 2 procent van de bevolking de ziekte hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.