Home

Achtergrond 157 x bekeken

Redding Chileense kompels succesvol begonnen

De reddingsactie van de 33 mijnwerkers die al meer dan twee maanden vastzitten in een mijn in het noorden van Chili is in de nacht van dinsdag op woensdag goed begonnen.

Onder luid gejuich werd rond 05.00 uur (Nederlandse tijd) de eerste mijnwerker bovengronds begroet. Een uur later volgde de tweede kompel.

De 31-jarige Florencio Avalos werd als eerste in een speciale capsule naar boven getakeld. De reis vanuit de mijn op ongeveer zevenhonderd meter diepte duurde circa vijftien minuten. Avalos werd welkom geheten door zijn familie en de Chileense president Sebastian Pinera.

Kort na zijn aankomst werd Avalos afgevoerd naar de ziekenboeg. Vooralsnog lijkt het erop dat de mijnwerker de reis goed heeft doorstaan. Avalos stapte op eigen kracht uit de capsule en oogde fit.

Even later daalde een tweede reddingswerker af in de schacht, waarna de tweede kompel naar boven kon worden getakeld. Ook de 40-jarige Mario Sepulveda werd op de oppervlakte enthousiast begroet. Hij stapte tevens zelfstandig uit de capsule en vierde euforisch zijn bevrijding.

De reddingsoperatie begon enkele uren later dan gepland. De reddingswerkers wilden geen enkel risico nemen en controleerden de speciale capsule nauwgezet. De nauwe buis is voorzien van communicatieapparatuur, een camera en medische meetinstrumenten, waarmee de gezondheidstoestand van de passagiers in de gaten kan worden gehouden.

De reddingsactie werd wereldwijd live uitgezonden. Op het complex van de mijn zijn honderden journalisten aanwezig, die verslag doen van de uitzonderlijke gebeurtenissen. Het is voor het eerst dat mensen zolang vast hebben gezeten onder de grond en dat overleefden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.