Home

Achtergrond 201 x bekeken

PvdA zakt verder weg

Na het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer zakt de Partij van de Arbeid verder weg. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden komt de PvdA uit op achttien zetels, blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Dat is drie minder dan vorige week. In de Kamer bestaat de PvdA-fractie nu uit dertig man.

Volgens de peiling heeft PvdA-leider Job Cohen het er niet al te best vanaf gebracht in het debat van vorige week. Als rapportcijfer kreeg hij een 5,1. Daarmee staat hij ruim achter premier Mark Rutte (7,2). Van de oppositie scoort SP-aanvoerder Emile Roemer met een 6,4 het hoogst.

Ook bij de vraag 'wie vond u de beste' eindigt Cohen onderaan met 1 procent, ver achter koploper Rutte met 39 procent. Daarachter zitten Roemer en Femke Halsema van GroenLinks met 11 procent.

Aan de top van de peiling wisselen de VVD en de PVV van plaats. De partij van Geert Wilders zakt door een verlies van twee zetels vergeleken met vorige week naar 31, nog altijd zeven meer dan bij de laatste verkiezingen. De VVD neemt met een winst van twee zetels de koppositie weer in. In de peiling halen de liberalen 33 zetels, twee meer dan de partij nu in de Tweede Kamer heeft.

Regeringspartner CDA blijft stabiel, op zeventien zetels. Dat zijn er wel vier minder dan in de Tweede Kamer. VVD, CDA en gedoogpartij PVV hebben samen 81 zetels in de Tweede Kamer, in werkelijkheid zijn dat er nu 76.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.