Home

Achtergrond 306 x bekeken

Proefprojecten groenblauwe diensten pas in 2011

De proefprojecten rond het belonen van boeren voor landschaps- en waterbeheer ('groenblauwe diensten') beginnen op zijn vroegst in 2011.

Dat blijkt uit antwoorden bij de LNV-begroting voor 2011, die staatssecretaris Henk Bleker naar de Kamer heeft gestuurd. Die begroting wordt komende week nog bijgesteld op basis van het regeerakkoord. Voor de proefprojecten heeft dat geen gevolgen.

Voormalig LNV-minister Gerda Verburg heeft vier boerencollectieven gevraagd voorstellen te doen voor het belonen van diensten. Het betreft boeren in het Groningse Westerkwartier, Friese Wouden, Laag Holland (boven Amsterdam) en bij Winterswijk. Uiterlijk begin 2011 moeten de overeenkomsten tussen (nu) ELI en de vier collectieven worden ondertekend.

De proefprojecten lopen vooruit op de hervorming van het Europees landbouwbeleid (GLB), na 2013. In haar visie daarop ('houtskoolschets') stelde Verburg dat inkomenssteun in de toekomst vooral moet gaan naar boeren in kwetsbare gebieden én zij die doen aan water- en groenbeheer.

Al in april 2009 kondigde Verburg een aantal proefprojecten hiervoor aan, deels te bekostigen met Europees geld. Nadien ontstond verwarring over wie het nationale deel van de kosten zou moeten betalen, het rijk of de betreffende provincies.

Bij de begrotingsbehandeling vorig jaar dwongen CDA en PvdA af dat LNV 3,75 miljoen euro zou bijdragen. Eerder deze maand berichtte Verburg de Kamer dat volgend jaar 2,5 miljoen euro voor de proefprojecten wordt uitgetrokken en er in 2012 nog eens 1 miljoen euro voor is gereserveerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.