Home

Achtergrond 272 x bekeken

Povincies eens over verbindingen bollenstreek

De provincie Noord- en Zuid Holland zijn het erover dat de lang besproken oost-westverbinding tussen de N205 en N206 in de bollenstreek er moet komen.

Besloten is de procedure om die weg, waarvan de geraamde koste tussen 120 tot 150 miljoen euro liggen, aan te leggen op te starten. Om de kosten te dekken zal men binnen de gemeenten op zoek gaan naar het benodigde geld. Eerder al hebben de in Holland Rijnland samenwerkende gemeenten hiervoor 12,5 miljoen euro opzij gelegd.

Over de ontbrekende schakel tussen de N 205 (Haarlem-Nieuw Vennep) en de N 206 (Zoetermeer-Haarlem), ook wel de Route Zuid-Kennemerland genoemd, wordt al tientallen jaren gesproken. Aanleiding voor dit besluit vormen de toenemende problemen met de bereikbaarheid in de Bollenstreek en de Haarlemmermeer. De nieuwe verbindingsweg is noodzakelijk met het oog op de plannen voor grootschalige woningbouw in onder andere Hoofddorp, Nieuw Vennep, Lisserbroek en Hillegom. Verder wegen de economische belangen van de greenports Bollenstreek en Aalsmeer, die afhankelijk zijn van een goede ontsluiting, zwaar.

De verbindingsweg ontlast het onderliggend wegennet en zorgt voor een extra passage van de Ringvaart, waar nu een groot knelpunt is. De nieuwe weg zal waarschijnlijk een tracé volgen dat voor een deel over bollenvelden op de grens van Zuid- en Noord Holland voert. In Zuid Holland geldt in het kader van de afspraken binnen de greenport dat als bollenland verloren gaat, dit verlies moet worden gecompenseerd. In Noord Holland (het gaat over hetzelfde bollenland maar over twee provincies) geldt dat echter niet. De vraag is desalniettemin toch of er toch nog een compensatie van het verlies aan bollenland aan de orde zal worden gesteld.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.