Home

Achtergrond 190 x bekeken

Paus roept religies op tot werken aan vrede

Paus Benedictus XVI heeft het christendom, de islam en het jodendom vandaag opgeroepen gezamenlijk aan vrede in het Midden-Oosten te werken.

Hij deed zijn oproep aan het begin van een bisschoppensynode in het Vaticaan. De benarde positie van de christelijke minderheden in het Midden-Oosten staat centraal op de synode. In het Midden-Oosten loopt het aantal christenen al jaren terug. Het Vaticaan hoopt te bereiken dat het recht van christenen om hun geloof vrij te belijden beter wordt gerespecteerd.

Benedictus stelde dat de drie belangrijkste religies in het Midden-Oosten "spirituele en culturele waarden moeten bevorderen die mensen verenigen en elke vorm van geweld uitsluiten''. Hij zei dat gemeenschappen van Arabische christenen in het Midden-Oosten een natuurlijke brug met de islam vormen.

Aan de synode, die op 24 oktober wordt afgesloten, nemen ongeveer tweehonderd bisschoppen, deskundigen en vertegenwoordigers van andere godsdiensten deel. Voor het eerst zijn zowel moslims als joden tegelijk vertegenwoordigd.

Het Vaticaan heeft onder andere rabbijn David Rosen uitgenodigd. Hij zet zich in voor verbetering van de relatie tussen joden en christenen en geniet vooral bekendheid als adviseur van het Israëlische opperrabbinaat. Rosen spreekt de deelnemers aan de synode woensdag toe. Ook de Iraanse sjiiet ayatollah Seyyed Mostafa Mohaghegh Damad en Mohammad Sammak, secretaris-generaal van de commissie voor de dialoog tussen christenen, hebben een uitnodiging ontvangen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.